Closing down history

2011. március 02. 12:29

The archive will no longer serve as a trove for historians seeking to shed light on Hungary’s chaotic 20th century.

2011. március 02. 12:29

„Shredding a historical archive is an unorthodox step, but this is, in effect, Hungary’s answer to the 20-year conundrum of what to do with the files left behind by its communist-era secret police.

The government is planning legislation that will allow the subjects of files compiled by the security services to take home documents that refer to them. Then they can do what they like: burn them, bin them or publish them.

Individually, the reports hold little of interest to anyone other than their subjects. But taken together they constitute a priceless record of Hungary’s post-war history. Once dispersed, the archive will no longer serve as a trove for historians seeking to shed light on Hungary’s chaotic 20th century.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2011. március 03. 14:27
Biztos velem van a baj, de szerintem a tudománynál előbbre való a megfigyeltek joga ahhoz, hogy eldöntsék, a jogtalanul róluk összegyűjtött információk szolgálhatnak-e jöttment történészek és önjelölt igazságosztók tudományos karrierjének alapanyagául.
KCs
2011. március 03. 09:28
A cikknek teljesen igaza van. Hagyni, hogy boldog boldogtalan széthordjon egy ilyen fontosságú levéltárat... Ilyen böszmeséget rajtunk kívül nem csinál senki Európában. Nyílt beismerés a Fidesz részéről. (Btw. húsz éve nagy egyetértésben kussolnak a témáról ők is. Szomorú, de ebben a kérdésben kizárólag az SZDSZ viselkedett menthetően. Ők sem korrektül, de menthetően legalább.)
kulalak
2011. március 02. 19:14
Sajnos ennek a majomnak (ujsagiro) nem mondtak meg, hogy miert vihetik haza az iratokat. Hat azert mert mindegy, hogy mi van benne. Senkit nem csuktak le es nem is fognak, nincs kovetkezmenye az egesznek. Pedig egy kis allampolgari bunyonak ugy orulnek. Ver nem kell de biztos tobben kedvet kapnanak, ramozdulnanak. Lenne merszünk!
hupikéktörpike
2011. március 02. 13:35
Nagyra értékelem, hogy az Economist ennyire szívén viseli az iratok sorsát. Kevésbé aggodalmaskodtak, emlékeim szerint, amikor egy ex-ügynök volt Magyarország kormányfője. Nem beszélve a szocialista pártban sokáig helyet foglaló ex PB tagokról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!