Elsöprő sikerek itthon és Japánban

2011. március 21. 14:03

Nem klasszikus értelemben vett dzsesszzenét játszunk és nem is annyira elvontat. Interjú.

2011. március 21. 14:03

– Mi az oka, hogy a megszokottól eltérőn a dalait játsszák a könnyűzenei rádiók, illetve hogy a fiatal generációt is képes szólítani?

– A könnyűzenei rádióadók igazából egyetlen egy dalomat játszották rendszeresen, a Too Earlyt. Ennek a dalnak sikerült áttörnie a gátat, de ez nyilvánvalóan azért van, mert bár dzsesszzenészekkel vettem fel, szerkezetét tekintve egy popszám, van benne refrén, és nincs benne szóló. A közönségünk valóban tágabb és sokszínűbb, mint egy átlagos dzsesszzenekaré. Én elsősorban azzal magyarázom ezt, hogy nem klasszikus értelemben vett dzsesszzenét játszunk és nem is annyira elvontat. A mi zenénkben van blues- és pophatás is, emiatt könnyebb a közönségnek kapcsolódnia hozzá.

– Most készül a Harcsa Veronika Quartet új, Lámpafény című lemeze. Mit lehet róla tudni azon kívül, hogy huszadik századi magyar költők verseit dolgozták fel?

– Első három lemezem a kvartettel angol nyelvű volt, a saját szövegeimet is angolul írtam. Régóta motoszkált már bennem, hogy szeretnék egy lemezt magyarul készíteni, de a közönség részéről is erőteljes nyomást éreztem: szeretnének engem magyarul is hallani. Így aztán elkezdtem kutakodni, magyar dalszövegeket és verseket olvastam. A versolvasás pedig nagyon nagy hatással volt rám, egészen másképpen, mint mondjuk a gimnáziumban. Szabályosan beszippantottak a versek, és éreztem, hogy félretéve a korábbi terveimet, ezzel az impulzussal kell valamit kezdenem. Így jött a verslemez. Huszadik századi költők műveit dolgozzuk fel, a költők ismertek, a versek már kevésbé. Szerepel az albumon József Attila, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Kassák Lajos. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy magyar nyelvű lesz a lemez, a japán kiadónk úgy döntött, hogy megjelenteti Japánban is. Április végén ott fog először megjelenni, Magyarországon május elején, a lemezbemutató koncert pedig május 12-én lesz a Művészetek Palotájában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
segabor
2011. március 22. 13:32
Ja, Forza Bin Jip!
segabor
2011. március 22. 13:32
Háromszor hallgattam Veronikát előben, három különböző stílusban. Nem minden dalával tudok azonosulni, de mindig le tudott kötni zenéjével, előadásával, személyével. Forza Harcsa!
soelmo
2011. március 22. 11:42
Mit lehet ezen diszlájkolni?
marko11
2011. március 21. 21:59
Szombaton este az új pécsi koncertteremben, a Kodály Központban koncerteztek. Trilok Gurtu és Jan Garbarek előtt! Bevallom, én csak az utóbbiakra mentem be. Bár az Erik Sumo Bandben Harcsa Veronika volt a kedvencem. De hát azért Trilok Gurtu és Jan Garbarek más kategória: fantasztikus nagy zenészek! fantasztikus koncertet adtak. És elképesztően jó az új pécsi koncertterem akusztikája. (A MÜPA elmehet a sunyiba!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!