Ha van polgári mennyország, akkor odakerülök

2011. április 11. 17:55

Szörényivel egészen jóban vagyunk megint, ha úgy tetszik, vénségünkre megszelídültünk.

2011. április 11. 17:55

„Én úgy érzem, nincsenek bűneim és nincs mit szégyellnem, sőt, nem írtam le egy olyan sort sem, amit el kéne titkolnom, és ez a magyar kultúrában évekig alkotó művészekkel viszonylag ritkán esik meg. Ehhez persze szerencse is kellett, de végül is úgy gondolom, hogy én mindig polgár voltam minden körülmények között, akkor is, amikor ez még egyáltalán nem volt elfogadott, és akkor is, amikor ezen a néven már egészen más magatartásformákat neveznek. Ennek következtében én azt gondolom, hogy ha van polgári mennyország, akkor én odakerülök.

Amikor Szörényi Leventével beszélgettem a Hattyúdal koncertje után, akkor azt mondta, hogy szemben a tévhitekkel, önök nem a rendszerváltás idején távolodtak el egymástól, hanem még tíz évvel korábban, a Hazatérés illetve a Hungarian blues című szólólemezek megjelenésekor.

Szörényi Levente is mennyországba kerül, de egy másikba, az ősmagyarok végtelen vadászmezőire, esetleg vissza a Szíriuszra [nevet]. Ami a kérdést illeti, tehetjük ezt az időpontot akárhova, mert rengeteg konfliktusunk volt. Ha időnként nagyon nem is értettünk egyet, akkor is azt kell mondanom, hogy ennyi idő után ezek már mind tanulságos, szép, régi történetek és nincs bennem semmi harag. Én egyébként tudok korábbi időpontokat. De azt megjegyezném, hogy amikor 1965-ben, a nógrádverőcei ifjúsági táborban Szörényi Leventével egy lapostetejű ház tetején megírtuk az első közös dalainkat, akkor úgy gondoltam, hogy mi ketten egy kimondatlan, de örök szövetséget kötöttünk. Szerintem ezt ő is úgy gondolta. Azt terveztük, hogy ez ugyanolyan fényesen fog majd ragyogni, mint a Lennon-McCartney szerzőpáros – akkor nem tudtuk még, hogy néha ők is külön dolgoznak. Ezen a szövetségen pedig már korábban folt esett, amikor Szörényi összeállt Adamis Annával, hogy Kovács Katinak készítsenek egy lemezt. Ennek a paradoxona, hogy a Kovács Katit a társaságból én ismertem a legjobban, hiszen egy ideig, úgymond a menyasszonyom is volt, és én éreztem, hogy a Kati megérdemelné ugyan, hogy jó számokat énekelhessen, de ezeket megkapta az LGT-től is, és nem becsülte meg azokat sem. Ennek következében én megkértem a Leventét, hogy bármilyen erős is Adamis Anna csábítása és Kovács Kati tehetségének a vonzása, ezt a lemezt ne csinálja meg nélkülem. De ő megcsinálta. Én ott éreztem azt, hogy az a nagyon erős kapcsolat, ami minket szerzőpárrá tett - mondhatnám, mélyebb és gazdagabb kapcsolatban voltunk egymással, mintha úgy hétköznapi értelemben barátok lettünk volna –, ez megszakadt. Ez talán logikus is, mert az ennyire különböző világokat nem lehet örökké együtt tartani. Ezt követően jutottam arra, hogy én is bármit megtehetek, amiről azt gondolom, hogy helyes, és nem kell senki másra tekintettel lennem. Körülbelül ezután mondhattam neki azt, amikor ő egyszer a barátságra hivatkozott, hogy én nem gondolom, hogy ez lenne a legjobb szó arra, ami köztünk létezik. Most meg egészen jóban vagyunk megint, ha úgy tetszik, vénségünkre megszelídültünk, és némi bölcsességgel kezeljük a másikban feltételezett hibákat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. április 12. 12:00
Mindenesetre Szorenyi sokkal jozanabb maradt a politikai nyilatkozatok es hovatartozas teren mint Brody.
hátakkor
2011. április 11. 22:38
nem tehet róla, elvált szülők gyermeke, szeretethiány, lányokkal pótolja, de csúnyán bánik velük, semmi muzikalitás, eldöntötte zenész lesz, de nem tanulta meg a zenét. jókor jó helyen, lágy szalonellenzékiskedés, tipikus eszdéesz vonal.
imres
2011. április 11. 22:32
Nem érdekel, amit mondsz Nem érdekel, ne is mondd :) Ha megengeditek, az én emlékezetemben megmaradnak Szörényi-Bródynak. :) Azt hiszem, nem hagyom, hogy a politika ebben az ügyben egy pici foltot is ejtsen az emlékeimen. :) Hehe. Szerintem én járok a legjobban. :)
gyula
2011. április 11. 21:36
Megértem Bródy biztonságérzetét , hiszen ő az Artisjus elnöke , at Artisjusé , amelynek bevételei a cd-k, dvd-k , telo memóriakártyák , pendrivok áraiba vannak beépitve . "" Az Artisjus évente 13 milliárd forint "jogdíjat" szed be, és ebből 9,8 milliárd forintot oszt ki, 2,8 milliárdot pedig magára költ. "" Bővebben : http://vastagbor.blog.hu/2009/06/19/az_ariusjus_maffia_himnusza meg itt : http://vastagbor.blog.hu/2009/03/02/pendrive_arabol_presszernek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!