Jobbikosok, irány a színház!

2011. május 25. 09:28

Aki hatalmas keresztényként azon háborog, értetlenkedik, hogy a római színben szex van, az egyszerűen nem olvasta Madáchot.

2011. május 25. 09:28
Stumpf András
Heti Válasz

„Csak a tényszerűség kedvéért: Alföldi semmilyen obszcén kifejezést nem használt. Konkrétan ezt mondta a jobbikos médiafruskának: »Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében«. Hol van itt obszcén, vagy trágár kifejezés? Sehol. De nagyon sehol. (Aki felelős pozícióban lévő személytől akar ilyeneket, megkaphatja, csak nem Alfölditől, hanem a fideszes Deutsch Tamástól, aki nem provokációra, nem egy véletlenül, meggondolatlanul kiejtett mondat erejéig, hanem önszántából, rendszerszerűen »faszázik« és »gecizik« a twitteren.)

Rendben van tehát Alföldi mondata? Nincs. De nem azért nincs, mert obszcén (nem az), hanem azért, mert illetlen és személyeskedő. A pontos értelme (»Kapd be!«? Esetleg »Élvezd már az életet ahelyett, hogy engem cseszegetsz!«?) kivehetetlen, mindenesetre egy odavetett mondat, beszólás erejéig leereszkedik arra a szintre, ami a jobbikosokat jellemzi, nem tudja megőrizni azt a méltóságot, amelyet egy ekkora intézmény vezetőjének meg kell őriznie, munkaköri kötelességből. Alföldi tehát hibázott. Illetlen volt. Következik ebből, hogy ki kell rúgni? Nem. Ebből az következik, hogy a miniszter rászóljon: igazgató úr, ügyeljen az intézmény méltóságára megszólalásaiban is, Alföldi ezt megígérje és elnézést kérjen az érintettől a személyeskedő hangnemért. Ennyi elvárható, ennél több nem. (...)

Aki tehát hatalmas keresztényként azon háborog, értetlenkedik, hogy a római színben szex van, az egyszerűen nem olvasta Madáchot. Nem tudja, miért van orgia a hatodik színben. Hogy mit akar a szerző, majd a rendező azzal, amikor ábrázolja azt. Pedig rohadt egyszerű: elmondani erről, hogy az élvhajhászat nem megoldás, nem tesz boldoggá, nem ad értelmet az életnek. Ezt mondja Madách-csal együtt Alföldi is. Paradox módon tehát turbóerkölcsű magyarkeresztényeinknek kellene a leghangosabban tapsolniuk a szín alatt, amikor Alföldi ilyen mocskos szexuális dolgokkal ábrázolja a: fertőt. Merthogy azt teszi. Ahhoz persze, hogy jobbikosaink tapsolhassanak egy darabnak, számukra - általam ismeretlen okból bár, de - áthidalhatatlannak tetsző problémát kellene megoldaniuk. Néha el kellene menniük színházba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. május 25. 18:30
Aki nem tudja, hogy Stumpf = Tuskó, az nézze meg a szótárban.
TroppauerH
2011. május 25. 18:29
Stumpf úr! Ha nem az lenne az apja aki , akkor maga nem irogatna sehova. Főleg nem ilyen hamis, pökhendi stílusban. Már nem ez az első eset, amikor keményen "korrigálja" a tényeket, meg ledorongol szereplőket. Úgy néz ki, hogy példaképe a kommunista belügyminiszter nagypapa.
atila68
2011. május 25. 17:46
Kedves Stumpf András! Előrebocsátom Alföldi Róbertet személy szerint nagyra tartom mind színészi, mind rendezői, mind igazgatói minőségében. Azonban a Nemzeti Színház élén nincs semmi keresnivalója. Ezt ön is, én is, Németh Péter, Valuska László, satöbbi, satöbbi, nagyon jól, és pontosan tudja. Bizony!
nyoooc
2011. május 25. 14:20
Színházigazgatónak alkalmas. Volt is, a Bárkáé. De nem alkalmas a Nemzeti igazgatójának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!