Nemzeti tószt

2011. május 30. 11:07

A Nenyi túlélésére a legjobb esélyt az adja, ha arra használják, amire műfajilag a legalkalmasabb: tósztnak a koccintás helyett.

2011. május 30. 11:07
Balázs Zoltán
Hírszerző

„A koronát egyelőre nem úsztatták le Mohácsig, a véres kardot még nem hordozták körbe, bár a táltosok talán már készülődnek. A nyilatkozat a nemzeti együttműködés rendszeréről - volt itt már sokféle rendszer, kérem, ezt is túléljük - olyan kunsztokat tud, mint hogy »az önrendelkezésért vívott küzdelem… a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott«. Skizofrénia felsőfokon, de legalább bájos. Aztán jön a »fülkeforradalom« képe, mely önmagában is jóízű poén (»elbújunk a függöny mögé, aztán jól behúzunk nekik«); már-már frenetikus hatású, amikor a szöveg ezt az »életerő összegyűjtésével« hozza összefüggésbe. Aztán: az új törvényhozásnak és az új kormánynak pedig azt a feladatot adta a nép, hogy »elszántan, megalkuvást nem ismerve, és rendíthetetlenül irányítsák« a munkát - erről máris beugrik Virág elvtárs meg a magyar Narancs (ami még nem egészen Rend, de már -szerveződik). Ezt követően az új politikai és gazdasági rendszert mindenféle »pillérekre emeljük«, elsősorban azokra, amelyek tartóerejéről Magyarország ugyebár ma is világszerte ismert: rengeteg munkahely, boldog családok, kitűnő egészség. Merthogy a Nenyi szerint ezek nem célok, hanem tartóoszlopok.

Nincs a szöveggel tehát semmi baj. Szerintem szórakoztató egyveleg, van benne vérzivatar és árvalányhaj, kesergő és csárdás, képzavar és némi abszurd. Mint szimbólum persze reménytelen, sokkal időtállóbbnak tűnik például a sörrel való koccintás tilalma magyar földön. Úgyhogy szerintem a Nenyi túlélésére a legjobb esélyt az adja, ha arra használják, amire műfajilag a legalkalmasabb: tósztnak a koccintás helyett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunmohikan
2011. május 30. 21:13
egyébként Balázs zoltán miért ír a Hírszerzőbe? nem oda való
hunmohikan
2011. május 30. 21:09
hát, az eredeti írás tök jó, azt olvassátok, mert a kivonat most elfedi a lényeget
várúr
2011. május 30. 19:13
Balázs Zoltánt én is arra használnám, amire legalkalmasabb: koccintásra (egy úthengerrel). Ironikusnak hiszi magát, holott csupán hazudik és üresen szellemeskedik.
GY. F.űegér
2011. május 30. 14:37
Úgy tudom, már lehet sörrel koccintani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!