Mindenkit átvágtak a palánkon

2011. július 15. 08:58

Az ombudsmani rendszer átalakítása politikai tévedés, aminek nincsen semmiféle szakmai indoka. Interjú.

2011. július 15. 08:58
Kállai Ernő
Origo

A[z ombudsmani] törvénnyel, ahogy korábbi bírálataiból is kitűnt, nem csak koherencia-zavarnyi problémái vannak.

Szerintem önmagában már maga a koncepció, az ombudsmani rendszer átalakítása is egy politikai tévedés, aminek nincsen semmiféle szakmai indoka. Amiket megpróbáltak felhozni mellette, azok semmilyen módon meg nem alapozott álindokok voltak, mint például, hogy akkor lesz majd hatékonyabb a hivatal, vagy akkor lesz nagyobb érvényesülési lehetősége a biztosnak, ha nem zavarnak be a többiek, és hogy Európában mennyire elterjedt az egyombudsmanos rendszer. Csakhogy Európában egyetlen ország sincs, amelynek 13 nemzeti és etnikai kisebbsége lenne, nem véletlenül alakult ki ez a rendszer, ami egyébként sok más államnak is valamilyen módon ötletet adott a későbbiekben. Egyszóval: a koncepció politikai tévedés, a kivitelezés pedig egyszerűen dilettáns.

Mire gondol?

Ez a törvény hemzseg a szakmai hibáktól, de alkotmányellenes is. Az alaptörvény ugyanis nevesíti, hogy az ombudsman helyettesének milyen feladatot kell ellátnia - az egyiknek a jövő nemzedékek, a másiknak a kisebbségek képviseletét. Ehhez képest az ombudsmani törvényben nincs rendelve helyettesekhez semmilyen hatáskör, valamilyen üldögélő, újságolvasó vagy nem tudom, milyen helyettesek lennének. Ráadásul, már ha az alapfelállást nézzük is, hogy lesz egy főombudsman meg két helyettes, és nincs szabályozva rendesen a köztük lévő kapcsolat, abban egyszerűen kódolva vannak a konfliktusok. Nem most, de egyszer talán ki fog derülni, hogy hol írták ezeket a terveket. (...)

A törvény átmeneti rendelkezései között szerepel, hogy az új pozícióban, az alapjogi biztos helyetteseként folytathatja a munkát. A megváltozott jogkörökkel vállalja a folytatást?

Ez nem vállalás kérdése, engem a parlament választott, a mostani ombudsmanok között a legnagyobb szavazati aránnyal. Letettem az eskümet a parlamentben, hogy megbízásom lejártáig ellátom a kisebbségi közösségek védelmét. Amíg erre vannak eszközök és lehetőségek, megpróbálok ennek a vállalásomnak eleget tenni. Kicsit úgy érzem magam ugyan, mint a zenekar a Titanicon, de az utolsó pillanatig húzzuk, ameddig lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jancsipapa
2011. július 15. 21:10
Persze,hogy marad ezután is,ameddig csak lehet .Elég zsíros egy állás ez.Ha már nem lesz tovább legfeljebb ez is kikiáltja magát vajdának.
nomármost
2011. július 15. 20:51
Megszólalásaiban Kolompár Orbánra emlékeztetett csak kulturáltabb kiadásban.
HSL
2011. július 15. 19:14
Jól elleszünk a jogvédői inverz-rasszizmus nélkül. Kállai aljas hiszti keretében támadta be Szabó Mátét (akinek bűne annyi volt, hogy őszinte párbeszédet szorgalmazott a cébűnözés topicban, mielőtt a nyilasok vinnék a témát). Mivel a politikai hiperkorrektség összességében semmit se javított a kisebbségi konfliktusokon ehonban, nem fog hiányozni senkinek sem ez a reszort.
narmer
2011. július 15. 17:06
Ez a fószer nem csinált egyebet, mint uszított a magyarok ellen, hazudozott ahogy tehette, és a cigányok felőbbrendűségét hirdette.Ideje elzavarni, de a többi ombudsmannal együtt. Élősködő, haszontalan gárda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!