Mit csinált Ön Július 14-én?

2011. július 14. 17:58

Rövid időn belül szétkapkodták a lerombolt Bastille köveit.

2011. július 14. 17:58
Szil
Gondola

„A Bastille-t legalább akkora vehemenciával kezdték robbantani, bontani, mint az anciene regime-et. Az utóbbiból az emigrációban sok minden, az előbbiből kő kövön nem maradt. Ámbár rebesgetik, hogy néhány helyi építési vállalkozó, aki az irdatlan kőtömeg elszállítására kaptak engedélyt, nem járt rosszul. Ennek némileg ellent mond az a hagyomány, mely szerint a napok múltával ott megjelent »marsalai ezer« rövid időn belül szétkapkodta a lerombolt Bastille köveit családi emlékeztetőül és bizonyítékul: citoyen apátok/anyátok/fivéretek/nővéretek ott volt az önkényuralom e borzalmas emlékművének lerombolói között.

Nem elképzelhetetlen, hogy mi, magyar honfiak is őrzünk ilyen »Bastille-követ« otthonunkban. Családi ereklyeként maradt ránk, vagy mi kreálunk azt belőle utódainknak. Ha jól számolom, az elmúlt közel 60 év alatt számunkra is adódott hasonlók gyűjtésére egy-két alkalom. Nekünk is volt néhány »Bastille«-unk.

Kedves honpolgár! Mit csinált ön …-én?! A dátum helye tetszés szerint kitölthető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2011. július 15. 07:11
Európa legnagyobb kulturális pusztítását követték el a francia forradalom során. S olyan jó és népbarát volt, hogy csak vérrel, vérrel és vérrel lehetett fenntartani a "rendet".
ZolieM
2011. július 15. 02:27
"mindezek nélkül a poroszok már 1792-ben simán begaloppoztak volna Párizsba." Talán jobban is jártunk volna mindannyian...
tevevanegypupu
2011. július 14. 23:08
Nezni szoktam a felvonulast a televizioban, lattam Mitterand-t, Chiracot meg most Sarkozyt. Ma is neztem, de ma szomoruak voltak, ot katonajukat oltek meg Afganisztanban - ongyilkos merenylo - ma pedig lelottek egy hatodikat. Meg kulonben is meg van a velemenyem a francia forradalomrol. Undorito csocselekek.
Honfi-fi
2011. július 14. 18:38
Mit csinált Ön Július 14-én? -------------- Pont, mint ma Július 14-én. Hülyeségeket írkálok be egy netes újságba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!