A múlt hosszúra nyúlt

2011. augusztus 04. 10:12

Továbbra is homály fedi, hogy évekkel a bukása után kik tartották fontosnak elmenni Aczél György temetésére.

2011. augusztus 04. 10:12
Somogyi Marcell
Heti Válasz

„»Egy szerdai napon, 1991. december 18-án, miközben a város felett kavarog a kissé korai hóvihar, a Farkasréti temetőben Verdi Rekviemjének hangjaitól kísérve örök nyugalomra helyezik Aczél Györgyöt. A rettegés és rajongás hosszú korszakának vége, a tárgyilagosságé pedig nem érkezett még el. (...) A Magyar Hírlap (...) a résztvevők számát azért megadja. »Négyszáz ember bandukolt a hóban, régi politikusok, tudósok, két filmrendező.« S hat év múltán, Révész Sándor Aczél és korunk című könyvéből még mindig nem tudjuk meg, hogy valójában hányan és kik lehettek e résztvevők« - írta az Aczél Györgyről született eddigi legfontosabb mű megjelenése után Nádas Péter.

Minél többször nézem újra ezt a jelenetet Kormos Gyula Krisztián Kult_ur.hu című filmjében - amely az idei szemlepremier után az RTL Klub XXI. század című műsorában folytatásokban, háromszor fél órára szűkítve került a nagyközönség elé -, annál szimbolikusabb jelentőségűvé nő a felismerés, hogy 14 évvel később még mindig nem tudhatjuk meg, kik vettek részt azon a temetésen. Látunk néhány snittet a szertartásról, látunk alakokat egy szemcsés VHS-felvételen, de nem lehet kivenni, kik ők; továbbra is homály fedi azt az »Aczél-korszakra« nézve releváns információt, hogy évekkel a bukása után kik tartották fontosnak elmenni a szertartásra - és kik azok, akik uralkodása haszonélvezői voltak, mégsem adták meg neki a végtisztességet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rettenetes
2011. augusztus 04. 17:15
Szerintem az összes Heti Válaszos cikket bojkottálni kéne, miután annak szerkesztői - gondolom, a tulajdonosok kérésének megfelelően - először a cikkekhez (topikokhoz) való hozzászólások lehetőségének a megszüntetésével, majd az igen jól működő Fórum bezárásával befeküdtek a médiatörvénynek.... Ez igen sajnálatos... És nagyjából mindegy, hogy Somogyi Marcell mit és minek írogat oda.. Rettenetes...
narmer
2011. augusztus 04. 17:14
Hogy az egyik filmrendező Jancsó Miklós volt arra most leteszem a nagyesküt, sőt fogadok rá. Hatalmas tortát csináltatott Aczél utolsó születésnapjai egyikére.
dönci4
2011. augusztus 04. 15:42
És ez most kinek, és miért lett fontos? Esetleg beidézi őket a nemzeti számvevőszék?
soelmo
2011. augusztus 04. 15:03
Az ilyen acélokat nem szokták kikísérni, akik belőle éltek. Gondolom, mindenki látott már karón varjút....dédelgetett híveket, akik elsőként fordultak el eltartójuktól, hiszen egy új után kellett nézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!