Mi a baj a Sziget világzenei programjával?

2011. augusztus 07. 17:29

Az egyik legjobb dolog lehetne a Szigeten, de csak futja unalmas köreit: jönnek az újabb és újabb balkáni rezesbandák és francia hippik.

2011. augusztus 07. 17:29
Rónai András
Quart

„Magyarországon a Szigeten kívül alig vannak világzenei koncertek (a Müpában egy-kettő; az A38 hoz néha zenekarokat szomszédos országokból; idén lett a Babel Sound; a nyíregyházi Vidor fesztiválról pont mostanra tűntek el a külföldi előadók; a Tinariwen a Zöld Pardonban anomália volt), és sehová sem lehetne olyan hatékonyan elhozni izgalmas, új előadókat, mint a Sziget, és sehol máshol nem adott a vándorló, egy-egy koncertre bekukkantó és esetleg ottragadó potenciális hallgatók tömege. Ráadásul még az is van, hogy a világzene kezd kilépni abból a rezervátumból, amibe belekerült, belekényszerült: megszabadulni a bélyegtől, mely szerint ez az Igényes Zenehallgatók igényes szórakozása - értsd: unalmas, tét nélküli, öntetszelgő romantikával átitatott, teljesen rockandrolltalan. (...)

Persze az internetet használni képes fiatalok mindent le tudnak tölteni, de hiába magyarázzuk mi itt a Quarton, milyen csuda dolgok vannak, egy elsöprő koncert többet ér ezer szónál; aki pedig tudja, mi van, az hiába ácsingózik arra, hogy egy-két ritka véletlent leszámítva láthasson valamit élőben abból, ami mostanában történik. Mindennek az a szomorú eredménye, hogy a legtöbb magyar zenehallgató számára ez a világzene nevű izé megmarad a műfaji rezervátumban - miközben nem is műfaj.

Pedig ennél sokkal, sokkal többet érdemelne mind a szegény világzene, mind a szegény magyar zenehallgató - és a Sziget színpada van messze a legjobb pozícióban, hogy ezt megadhassa nekik. Éppen ezért jóval nagyobb a baj, mint az, hogy hát van egy fesztiválon egy színpad, aminek nem túl érdekes a programja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2011. augusztus 08. 09:53
Egyébként ha valaki akar az talál elfoglaltságot a Szigeten.
Autofocus
2011. augusztus 08. 03:55
És a legfontosabb: Mr. Something Something klipjében csakis nadrágos nők láthatóak ami nagyon gáz, mert szemmel láthatóan nem a művészi koncepció része, így mindenki vonja le a megfelelő következtetéseket! :-)
Autofocus
2011. augusztus 08. 03:49
Ó B+ micsoda intellektuális hedonizmus. A világzenét bedobni a Mandineren felér egy orbitális beledurrantással a nulláslisztbe! :-) A kommentszám mindent elmond! Miután megvoltak a kötelező körök még magáról a zenéről is esett szó (számomra oly hízelgő módon ideológiai szószba burkolva) egy szóval csodálatos élmény uraim! Ne is szarozzunk, fektessük le az alap paradigmákat: 1. Minden világzene, ami nem mainsteam angolszász popzene. (oké, ott a klasszikus meg a jazz de az két külön zenei univerzum, a maga saját teljességében) szóval a fogalom maga tényleg legalább annyira értelmetlen mint a "művészfilm" amit azok használnak előszeretettel akik nem értik a szerzői és a műfaji film közti különbséget. 2. Tongán az szabolcsi alma éppoly egzotikus mint Budapesten a tibeti torokhang énekesek. 3. Egyetlen zene kvalitását sem az ismertsége határozza meg, még ha Bede Márton és néhány hasonszőrű belvárosi főokos megmondó ezt is szeretné hinni néha. Viszont: a Quartos cikkhez postolt két videó alapján az Omar Suleyman egy hatalmas csóka, olyan mint egy valutaváltóba oltott Arafat-tribute, ehhez egy elképesztően feszes arab vendéglátós zene! A kanadai műmájerek meg tényleg jól nyomják még ha a jazzerség ki is lóg (egyáltalán nem pejoratív értelemben) és az énekes egy wannabe Jagger, aki valószínűleg 10 éven belül felgyújtja magát valamilyen értelemben, de korszerű fiatalok annyi szent. A "vilázene" és a "népzene" harca pedig olyan mint a műemlékvédelem belső önmarcangolása: autentikus térdig érő romok Vs. rekonstruált valóság. Persze sok igazság, sok érték van itt sok kommentek némelyikében, de kár lenne meghalni 20 - 30 - 40 - 50 évesen, mindenki addig él amíg képes újat befogadni a világába.
*ufó*
2011. augusztus 08. 00:08
Jézusom, egymást öldökölik itten a népek :DD de mér ? *ufó* 2011. augusztus 7. 23:34 kérem eme commentem törlésít, csak véletlen vót, geczók, hogy témába szóljak ez de xar :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!