A luxus adója

2011. szeptember 09. 14:30

Csak abban reménykedhetünk, Brüsszelben is hamar belátják, hogy egységesen kell megadóztatni a gazdagabb polgárok luxusfogyasztásait.

2011. szeptember 09. 14:30
Torkos Matild
MNO

„Véresen komolyra fordítva a szót, mert ha adóról, főleg, ha adóemelésről van szó, ebben az országban mindenki elveszíti a maradék humorérzékét is, a gazdasági miniszter legfontosabb feladata a költségvetési egyensúly fenntartása. Ám, lássuk be, ehhez jóval kevesebb eszköz áll a rendelkezésére most, mint elődeinek bármikor is az elmúlt húsz esztendőben. Privatizálható vagyon már szinte semmi sincs, ezzel szemben nyöghetjük a Gyurcsányék által rövid lejáratra felvett gigahiteleket, mégpedig kamatostól.

Ráadásul a gazdasági válság miatt kevesebb az adóbevétel, amit tovább csökkentett néhány száz milliárddal az egykulcsos adórendszer bevezetése. Ezt az egykulcsos személyi jövedelemadóra épülő adórendszert a jelenlegi kormány belevéste a kőbe. Manapság ennek felülvizsgálatát felvetni felér egy felségsértéssel. Az egész nemzeti együttműködés rendszerét tagadja meg az, aki képtelen belátni, hogy a társadalmi igazságosság magasztos eszméje hatja át azt az egyetlen kulcsot. Ez így marad. Slussz. Sőt még jobban meg lesz erősítve. A több száz milliárdos bevételkiesés miatt viszont egyre jobban fájhat Matolcsy György feje, mert már nem nagyon van honnan elvenni. Mert most már szinte sehonnan nem tud elvenni, hogy ne a mi fejünk fájjon miatta. Ezért aztán csak abban reménykedhetünk, Brüsszelben is hamar belátják, hogy egységesen kell megadóztatni a gazdagabb polgárok luxusfogyasztásait a társadalmi igazságosság jegyében. Mégpedig azért, hogy jusson forrás a leszakadó rétegek felzárkóztatására is, és azért, hogy a luxuscikkek fogyasztói az unió területén sehol ne tudják kikerülni az igazságos közteherviselést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. szeptember 10. 06:58
kedves posztbloggerina....van valami konkrétabb recept, vagy csupán az irigység mozgat. Ha az utóbbi gyere utánam a Medditerránium egyik szigetére. Pár hete itt élek és egész jól elvagyunk luxusadók nélkül is. Tudod mi a titka? Elárulom...nem várjuk meg amig a hal kiugrik a partra,hanem bemegyünk érte a tengerbe.Vagyis a munka világába...DDDD
flo
2011. szeptember 09. 18:27
Leszóltak a pártközpontból, hogy most ezt a baromságot kell szajkózni? Szokásos MNO színvonal.
GY. F.űegér
2011. szeptember 09. 17:49
Közben Lézer Jani már az OTP-részvényekre spekulál: http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2Fmagyar%2F2011%2F09%2F09%2F11_szazalekos_minuszban_az_otp%2F Elképesztő.
gross
2011. szeptember 09. 17:33
Ez nem Brüsszelen múlik, nem is tudom, EU-s ügyekkel kapcsolatban miért csak ez jut mindenkinek az eszébe. A tagállamokon, ráadásul az összesen azaz 26 fővároson múlik a dolog. Adóügyben egyhangú szavazás van továbbra is. Én a magam részéről nem tartom lehetségesnek, hogy átmegy. Kicsit attól tartok, hogy komolytalannak tűnhez ez a kezdeményezés - mint Gyurcsány rögtönzései a válság idején.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!