Dörner György rosszul emlékszik

2011. október 12. 12:22

Csurka Istvánt nemhogy a legjobb magyar drámaírónak nem tartom, de egyik művét 1991-ben visszaadtam Lendvai direktor úrnak, hogy: NEM.

2011. október 12. 12:22
Bodolay Géza
Színház.hu

„Dörner György, aki több szerepet játszott el remekül kecskeméti igazgatásom alatt, rosszul emlékszik, – NEM EGYEZTETETT velem semmit előre. Utoljára a pécsi pályázata kapcsán jelezte nyáron, hogy ha ott ő lenne az igazgató, akkor örülne, ha nála rendeznék. Azt a szövegét SEM olvastam. A felsorolt darabokat és a pályázat tényét/szövegét a NET-en láttam először, a kinevezés után.

A felsorolt színművek között három-négy található, melyeket bármelyik színház bemutathatna. Ugyanakkor örömmel rendezném, teszem azt: Thomas Bernhard valamelyik darabját, az Új Színházban is, tökéletesen függetlenül attól, hogy éppen ki az igazgató.

Javaslom például ezúton A színházcsinálót vagy a Heldenplatz-ot. Csurka Istvánt nemhogy a legjobb magyar drámaírónak nem tartom, de egyik művét 1991-ben – beosztott ifjú rendezőként – visszaadtam Lendvai direktor úrnak, hogy: NEM.

Kezdem magam úgy érezni, mint feltehetően szegény József Attila, mikor a szovjetnek nevezett enciklopédiában a hírhedt moszkvai emigráns író fasisztának aposztrofálta őt a harmincas években. Apám amúgy a magyar egyetemisták fegyveres antifasiszta ellenállóinak helyettes vezetője volt 1944-ben, majd öt évet börtönben töltött, mint antikommunista.

A legkülönfélébb színész-igazgatók kinevezéseinek hajnalán szinte alig volt ellenállás, sőt: a mérvadónak képzelt zsurnálkörök immár az ellenkezőjét firkálják egykori meggyőződéseiknek e direktorok némelyikéről, ahogy az Új Színház egykori igazgatójának eltávolíttatását szintén tátott szájjal nézték végig anno.

Ehhez képest most, pár nap alatt, röhejes és komoly emberek egész hada próbált rávenni, már a pályázat megjelentetésének éjszakáján: hogy azonnal határolódjak el, és még nem tudom, mit írjak alá, de: izibe.

Azt hittem, Jiri Menzel példáját követve, lehet szarni az egészre. De immár az ő levelét is olvastam, tehát: nem lehet.

Kecskeméti direktori mandátumom tíz éve alatt a színházunkban akkor játszó színészek és rendezők közül tíz, azaz TÍZ vált utóbb igazgatóvá valahol.

Közülük ketten a budapesti Nemzetiben. Semelyik kinevezéshez nem volt soha semmi közöm, s remélem, hogy soha nem is lesz, ahogy egyetlen létező kinevező cégre sem bírok ránézni hányinger nélkül. Mondhatnám persze, hogy szánom-bánom, de se nem szánom, se nem bánom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LSDr
2011. október 14. 19:30
Tudom, gyenge troll, Dörner jegyezze a melegfesztivált, Medveczky tagadja meg a cintányérszólóját, amit a komcsi szilveszteri Himnuszban művelt, Csurka vallja be, hogy impotens 40 éve, meg kívánja a lovakat, oszt minden ok lib. oldalon. Amúgy Márthát sajnálom, túl sokszor nyilatkozta, hogy nem lesz nyári fesztivál pénz híján, snassz volt a lejm. Pedig csak összekeverte a világpolitikát a világzenével.
csi
2011. október 12. 16:50
Zavaros. Valószínűleg tele a gatya.
simonvitéz
2011. október 12. 16:05
ja, bocs. ezt a szlovak kormanybuktahoz kuldtem volna. :-)
simonvitéz
2011. október 12. 16:05
Kormanybuktak sora varhato europaban. a gond az hogy az adossagvalsagra es a novekvo munkanelkulisegre az uj kormanyok sem tudnak jo valaszt adni, sot sok esetben, igy valoszinuleg Szlovakiaban is, sokkal rosszabat adnak majd. pl magyar kartya 20adszori kijatszasa, ami a regio egeszet, a kozos fellepes, gondolkodas lehetoseget fogja gyengiteni megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!