Az egyszerűség ára

2011. október 02. 10:24

Az igazán egyszerű adórendszer valami olyasféle ideális elméleti állapot lenne, olyan cél, mint mondjuk az átkosban elérni vágyott kommunista társadalom.

2011. október 02. 10:24
Michnai Attila
Heti Válasz

„Az igazán egyszerű adórendszer, kell rádöbbennie mára még a legszűkebb értelemben vett szakmának is, valami olyasféle ideális elméleti állapot lenne, olyan cél, mint mondjuk az átkosban elérni vágyott, a napi szenvedésekért cserébe a népnek jutalmul beígért (utóbb megvalósíthatatlannak bizonyuló) kommunista társadalom.  Azaz a maga nemében, legalábbis innen, a mából nézve egy olyan csodálatosan vonzó és tökéletesnek tűnő valami, amely bőven megérni látszana az érte fizetendő mégoly magas árat is.(...)

Véleményem szerint a 21. században vegytisztán, valóban a végletekig leegyszerűsített, akármely kedvezménnyel sem módosított, legalább egy minimális korrekciót (pl. nullás adósávot) tartalmazó, az adóalany körülményeit teljesen figyelmen kívül hagyó adórendszerre a már emlegetett szakgárda körén kívül nincs igény.

Egyszerű helyett ezért valahogyan a fekete pénzeket is megvámoló, elviselhető mérvű, az egyes emberek teherbíró képességéhez alkalmazkodó, évekig változatlan, tehát a hosszú távra tervezést mind az üzleti világ, mind a családok életében lehetővé tevő adórendszerre volna itt sokkal inkább szükség, úgy hiszem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2011. október 02. 20:59
Hihetetlen számomra, hogy ebben a kérdésben mindenki ott ragad le, hogy okoz-e jövedelemcsökkenést a 16 %-os egységes SZJA, avagy sem. Hetek óta ezen rugózik az ország. Vajon mi az oka, hogy senki nem látja (most Michnai utalt ugyan rá), vagy ha látja, nem helyén értékeli, hogy a változtatással nem az a baj, hogy jövedelemcsökkenést okoz egyeseknél (ezt a kormány igyekszik kompenzálni), hanem, hogy a büdzséből kiesik 500 milliárd a 32 %-os SZJA eltörlése miatt. HIÁNYZIK!!! Az a mozzanat pedig, amelyet attól vártak, hogy a tehetősebbek a csökkentett SZJA miatti jövedelemtöbblet hatására felpörgetik a gazdaságot, nem jött be. Egyébként ilyen rövid idő alatt ez nem is volt elvárható. Az egykulcsos rendszer még lehet jó is, de az ország pillanatnyi gazdasági állapota, nem ezt indokolta.
füst
2011. október 02. 18:19
Ennek a Michnainak nagyon a begyében van az egykulcsoa szja, mert már a 3. cikkel ostorozza. Egyébként az egykulcsos szja nyertesei sokan vannak (olyannyira, hogy lenne is gebasz, ha megpróbálnák megváltoztatni), és emellett egyértelmű előnye, hogy egyszerűen csak adóstruktúra akar lenni, a szociálpolitikát kihagyják belőle. Persze a lesüllyedő járadékosokat is segíteni kell részben a szociálpolitika eszközeivel, részben munkára késztetéssel (még akkor is, ha ez a munka nem elég hatékony). A középosztálytól jövedelmet a járadékosokhoz terelő gazdaságpolitikával (mszp és az egykulcsos szja itteni kritikusai incl. Michnai) nem értek egyet. Ez maga lenne a gyorsított öngyilkosság (beleértve a járadékosokat is), mert a képzett fiataljaink 4 perc alatt hagynák el az országot.
kalasnyikov
2011. október 02. 14:28
micsnai papa ..el tudom képzelni mekkora arcrahullás ez nektek szarkeverőknek, adó és illetékoptimalizátoroknak, csalóképzőknek,hogy ennyire leegyszerüsödik a rendszer....DDDD Még a végén tényleg megvalósul. Nagyon okádjátok magatokból a rettegést. Tehát van alapja. Bravo Viktor, Bravo ...a minorok már vonyitanak....lesz még egyszer ünnep a siralomházban....DDD
balint60
2011. október 02. 13:15
Az adórendszer a társadalmi újraelosztás egyik meghatározó eszköze. A most kialakulás alatt álló új adórendszer, szemben azzal, amit OV állított a tavalyi "Akcióterv a gazdaság talpraállítására" című parlamenti beszédében ígért "ennek az adórendszernek mindenki nyertese lesz" hazugsággal, nagyarányú forrásátcsoportosítás a társadalom szegényebb rétegeitől a gazdagabbak javára. Ezzel OV látványosan és durván meghazudtolja a szociális népszavazáskor hangoztatott állítását, mely szerint a "középosztály történelmi szövetséget köt a leszakadókkal". Természetesen az is nagy baj, hogy egy hazug miniszterelnökünk van, aki szó és hang nélkül megy szembe korábbi állításával és igenis tömegeket hagy az "út szélén", de az igazi tragédia az, hogy ez a "gazdaságpolitika" a kudarc és zsákutca politikája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!