Svájc – ahol semmi sem változik?

2011. október 25. 22:46

Svájcban utólag senkinek sem jutna eszébe, hogy a gyakorló politikusok legitimitását azzal az érvvel vonja kétségbe, miszerint őket – a részvételi arányt figyelembe véve – csak egy kisebbség választotta meg.

2011. október 25. 22:46
Oplatka András
Mos Maiorum

„A választási kampány témái közt amúgy – a Néppárt minden igyekezete ellenére – nem Svájc és az EU viszonya és még csak nem is a bevándorlás dominált; gazdasági kérdések álltak az előtérben: hogyan lehet a devizapiacon veszélyesen megerősödött svájci frank hatását enyhíteni, és mi a teendő az energiagazdálkodás területén, ha az ország a Japánban történtek hatására idővel valóban meg akar válni az atomerőműveitől. A bölcsek köve persze, mint azonnal kiderült, senkinek sincs a zsebében. Az első kérdés megoldása elég kevéssé függ Svájctól és jóval nagyobb részben a nemzetközi devizapiacoktól. A probléma ugyanakkor az ellentmondás maga. Mert az erős frank súlyos kárt okoz az exportra dolgozó svájci vállalatoknak s a turizmusnak, de egyben az ország társadalmi stabilitása és a pénzének szilárdsága iránti bizalom jele is.

Az, hogy a politikai stabilitás a választások hatására meginog-e, december közepén fog eldőlni, ha majd az új parlament két kamarája a héttagú Szövetségi Tanács, azaz a kormány tagjait megválasztja. Egy, vagy – ahogy követeli – két miniszterrel lesz-e a kormányban a Néppárt jelen? Mert jelenleg e testületben csak egy képviselője van, mióta a Polgári Demokrata Párt a Néppártból kiszakadt. Ennek az eleinte apró, de most megerősödött csoportnak a politikusa Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter, aki kompetenciájával és pozitív emberi tulajdonságaival elismerést és népszerűséget szerzett magának. A következő hetekben a pártok közötti alkuk során fog eldőlni, hogy a miniszterasszony marad-e, avagy át kell adnia a helyét egy második néppárti képviselőnek. Mint ahogy az is, hogy vajon a Néppárt távozik-e az ellenzékbe, ha kívánsága nem teljesül. Ez esetben végleg felborulna a kormány szintjén évtizedek óta tartó »konkordancia«. 

Végezetül: a választásokon  a részvételi arány kereken 50 százalék volt. Ami azt mutatja, hogy a politika iránti közömbösség (»úgy sem változik semmi«) egy efféle hagyományos demokráciában sem kisebb, mint például Magyarországon. Igaz persze, hogy Svájcban utólag senkinek sem jutna eszébe, hogy a gyakorló politikusok legitimitását azzal az érvvel vonja kétségbe, miszerint őket – a részvételi arányt figyelembe véve – csak egy kisebbség választotta meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2011. október 26. 09:44
Nagyra tartom OA írásait akár kül-, akár belpolitikai témát dolgoz fel. Higgadt, tényszerű, elemzéseiben megfontolt és lényeglátó. Szécsenyi Istvánról vagy a '89-es határnyitásról szóló könyvei tengernyi új ismeretet adnak és számos új összefüggést világítanak meg. Mostani beszámolója azért érdekes számunkra, mert megtudhatjuk, hogy az eltérő történelmi múlt és még inkább eltérő társadalmi-gazdasági körülmények ellenére számos tanulságot vonhat le maga számára az olvasó: mégoly gazdag ország sem tudja megúszni a populista erők nyomulását, ám azok térnyerése nem határtalan. Még Svájcban is megjelennek és sikeresek lehetnek új pártok. Az alacsony részvételi arány nem jelenti a demokrácia végét stb. És persze az írás zárógondolata, ami a demokrácia működésébe vetett bizalomról, benne a politikai ellenfelek (és azok választási eredményei) iránti tiszteletről szólnak. No, ehhez nálunk még elkél néhány emberöltő...
nyugalmazott tanár
2011. október 26. 06:51
Hogy Svájcban mi történik, az ránk, sajnos, nem volantkozik. Mert nincsen hozzá közünk. Szerencsés országlakó aki nem szenvedett el úgy 40 évi szovjet megszállást, hogy a kiebrudalt hatalom ügynökei továbbra is politikai szerepet kapnak a közéletben és a politikában. Hja, kérem, így könnyű.... Oplatka éppen ezért ne akarja onnan megmondani a tutit. Nem áll jól neki.
felfújta a szél
2011. október 26. 00:30
Oplatka cikkeit mindig érdemes elolvasni, ilyen az európai normáknak megfelelő igényes újságírás. Jó lenne ha nagyobb teret kapna a mostani mozgalmár bulvárliberalizmussal szemben
kérdés
2011. október 25. 23:47
Annyi helyszíni tudósítással szolgálnék az írdatlan erdő közepéből, hogy egyre több a falunkban is a külföldi, de igen alaposan, szervezetten felkarolják, kísérik a beilleszkedésüket. Ezzel igen sok kölcsönös kellemetlenséget meg lehet előzni, és aránylag biztosítani a megszokott fegyelmet, rendet, törvénytiszteletet. Városi, nagyvárosi környezetben nyilván markánsabban előjönnek azok a problémák, amik a munkaerő piacának nyitásával velejárnak. Felkészültek az újfajta népvándorlásra. Ezt, most, a nem EU országokra is megfontolják tovább nyitni. A vidékiek körében nem sok a változás, megtárgyalnak minden aktualitást és megbíznak a politikusaikban, a kormányukban, legyen bármely pártnak a tagja. Az ittragadók hamar beilleszkednek a működő rendbe. Az mindig könnyebben megy....és a Migros-ban már lehet kapni a yugo plazma kekszet. Idén elég sok plakátot elcsúfítottak a városlakók, ahhoz képest, hogy ezidáig nem volt szokásban. Gondolom, ezzel összefügghet az, hogy politikában megpróbálják a hangsúlyt középre helyezni. Preventív politizálásnak nevezném azt, amit itt tapasztaltam. Olyan prevenció, ami kedves a kisember, a polgárok és nempolgárok biztonságérzetének, lelkének, hiszen a kormányzásban nem észlel anomáliákat, nem számít egetverő belső botrányokra, váratlan eseményekre, állandó hintapalintára és oktalan heveskedésekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!