A két kánon

2011. november 11. 14:08

A Bizottság együttes tevékenységének az adott igen ironikus politikai felhangot, ami egy paranoid, zárt ideológiai rendszerben mindennek jelentést tulajdonított.

2011. november 11. 14:08
György Péter
ÉS

„A Bizottság együttes egykori, bármiféle konzekvens politikai program nélküli, érzületi tevékenységének az adott igen ironikus politikai felhangot, ami egy paranoid, zárt ideológiai rendszerben mindennek jelentést tulajdonított: a művészet rövid távú örömére és hosszabb távú kárára. Egykoron Moszkva utcáin megjelent egy plakát, amely egy egyszerű, kronológiai tényre hívta fel a szovjet dolgozók figyelmét: miszerint 60 éves a szovjet cirkusz. Amit - a legenda szerint - a Párt azonnal magára vonatkoztatott s betiltott, amúgy kellő önkritikáról téve tanúbizonyságot. Az ilyen rendszerekben tehát bárminek, szó szerint bárminek, ami nehezen lefordítható, ami rejtelmes, megadatik, hogy az a függetlenség, szabadság, bátorság etikai dimenzióiban legyen értelmezhető, illetve ugyanígy: a fentiekkel szoros összefüggésben az avantgárd művészet látszatát keltse. Az ideológiai rezsimek paranoiája által teremtett önkéntelen politikai jelentéstan egyike az államszocializmus kulturális antropológiájának keretében értelmezhető kérdéseknek, s nem magától értetődő, hogy a művészettörténet vagy a társadalomtörténet kontextusában láttathatóak-e az egykori jelenségek.

Ami a Bizottság együttes tagjainak festészeti tevékenységét illeti, abban a politikai művészetnek kizárólag a fentieknek megfelelően volt nyoma: amikor a rendszer általános viktoriánus prüdériájára, ideológiai aszexualitására tekintettel, egy egyszerűen lefestett, jelzés értékű női nemi szerv látványa már szubverzívnek tűnhetett, amikor a vidám szabadosság a belső szabadság metaforájaként volt érthető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dé208
2011. november 12. 08:27
Magyarul ez kb.annyi, hogy a hatalommániásoknak rendszerint nincs humorérzéke. Vagy van de szar /Kuncze/
arlequin
2011. november 12. 00:21
egyébként petrus georgios magyarul is tud, vagy csak ezen belterjes szagértő nyelven? mert ez a szubverzív aszexualitás, amit az egyszerű ember akár a prüdér paranoizmus ideologikusan megfogalmazott antropologikus metaforájaként is értelmezhet, nos, igen kevéssel járul hozzá ahhoz, amit magyar értelmiségnek neveznek. más szavakkal: kedves kurzusbohóc! időtök lejárt. jönnek helyettetek mások, igen, még rosszabbak, de ez nagyrészt a ti felelősségetek. túl durva lennék, ha azt mondanám: megérdemlitek. nem. nem ez a baj. hanem az, hogy tudatlan és pártos viselkedéseteket az egész ország szívja. barmok. orövoár-budoár. ezt főztétek, ezt eszitek. nektek köszönhetjük a fidesz 2/3-ot. nézzetek tükörbe és kövessétek meg a magyar fajtát. ha nem teszitek, akkor törjétek össze, vagy köpjétek szembe magatok. értelmiség... piha! barmok. azok. s még magyaráztok. tönkretettétek az országot szellemileg és még húzzátok a pénzt a flekkdíjon. kissé késő nyavalyogni petrus, nem gondolod? s most csodálkozol azon, hogy van nálad aljasabb. rosszabbak vagytok mint júdás. az legalább parancsot kapott az árulásra. de ti? senkik vagytok. langymelegek. egy kis flekkdíj, egy kis üdülés és boldog a 'család'. hejj... végignéztétek szó nélkül gyurcsányt, sőt, ki merem jelenteni, hogy gátoltátok sok őszinte tenni rakarásában. hiszen senki más nem merte szemébe mondani a nómenklatúrának, hogy: nincs tovább... mert aki bekerül a rendszerbe, annak a nyáj tehetetlenségét vinnie kell. de ti nem tudtatok semmi értelmeset mondani. semmit. de semmit. helyette idióta személyi kultuszt építettetek ki. te is, igen. már csak azzal, hogy kussoltál. most pedig siránkozol. "tudod, hogy nincs bocsánat, hiába hát a bánat légy ami lennél férfi a fű kinő utánad" egy férfi sincs köztetek. heréltek vagytok. irogattok, petíciózás, aláírás, de egy rendes ember nincs aki felszólaljon a saját brancsa megvetése ellenére. bár éltek, de holtak vagytok.
soelmo
2011. november 11. 20:14
Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy senki nem kíváncsi erre a kommunista szabaddemokrtára.
lajkakutya
2011. november 11. 20:12
Magyarán: a Bizottság sem értette, miben áll a sikere... Ők csak sejtetve adták elő a semmit, ez elég volt akkoriban. Mint manapság elég Gy. P. esztéta zagyválása pár idegen szóval és egy kis holokauszttal fűszerezve, és máris mehet a pénztárhoz. A nagy semmi ellenében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!