Mire jó az egyházi iskola?

2011. november 22. 21:38

Az egyházi iskola olyan, mint a többi. Talán csak veszélyesebb.

2011. november 22. 21:38
Kiss Judit Ágnes
Mindennapi

„Lehet, hogy egy-egy diák az egyházi középiskola hatására lesz gyakorló hívő, de a többségük »istenmérgezéssel« érettségizik. Sajnos nem egyszerűen »vallás- vagy egyházmérgezéssel«. Amikor Isten címén csak vallásgyakorlást tudunk szállítani a diákjainknak, akkor az Istent fogja megutálni. Ha akar, vagy mer lázadni, az a jobbik eset. Ha érzelmek nélküli, üres külsőség, kötelesség marad a felekezeti gyakorlat, onnét nehezebb a megtérés. A hitre jutás nem az iskola kapuján át vezet. Egy tanítványom a liturgia szerint közösen kimondott »én ezt hiszem és vallom« helyett következetesen azt suttogta mellettem: »nem hiszem«. Becsültem érte. Komolyan vette azt az Istent, akiben nem hitt.(...)

Az identitásukat kereső kamaszok számára a nemzeti büszkeség (nemegyszer sértett büszkeség), az összetartás és másoktól való elkülönülés ráadásul sokkal könnyebben befogadható, mint a gyengeségekkel, bűnökkel való egyéni szembenézés, ami a keresztény hit egyik alapja. Ha a transzcendenciára egyébként rendkívül fogékony tizenévesek földhözragadt, száraz tradíciót kapnak a természetfölöttivel való személyes találkozás helyett, jóval csalódottabbak lesznek, mintha nyíltan csak felekezeti hagyományokat tanítanánk.

Az egyházi iskola olyan, mint a többi. Talán csak veszélyesebb. Az emberi elvárások rendszeréhez még hozzátesszük az Istennek tulajdonított elvárásokat is – nemegyszer olyanokat, amelyeknek semmi közük Hozzá, pusztán tekintélynek állítjuk Őt a saját, emberi elvárásaink mögé. Ami elvárható az egyházi iskolától, az elsősorban az, ami bármely iskolától: magas színvonalú oktatás és hiteles nevelés. A hitre jutás nem az iskola kapuján át vezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muvesz43
2011. december 16. 21:25
A tanárnő(Kiss Judit Ágnes) egyházi iskolában tanított magyar nyelv és irodalmat.Mivel nem volt elég képmutató, ezért kiadták az útját.A hitet nem az iskolában lehet megtanulni....a hit Isten ingyenes ajándéka.
Theorba
2011. november 24. 09:46
Nem a Horn féle, hanem a közelmúltbéli paktumra gondoltam.
Theorba
2011. november 23. 12:04
Jut eszembe: A pápa cselekvésre szólította fel a németországi katolikus vezetőket a Weltbild kiadóval kapcsolatosan, a Német Püspöki Konferencia pedig úgy döntött, hogy „késlekedés nélkül” megválik a szexkönyveket is kiadó könyvkereskedéstől. A Weltbild évente több mint 1,6 milliárd eurót hozott a konyhára.
Theorba
2011. november 23. 11:34
Érdekes! Miért nem szól itt senki a Vatikáni Paktumról??!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!