Minden görög agyhalott?

2011. november 04. 13:06

Feltehetnénk a kérdést, hogy ha a népszavazás jogát pont ilyen sorsdöntő esetekben nem gyakorolhatja a nép, akkor minek is van ez a demokrácia nevű színjáték.

2011. november 04. 13:06
Rónai András
tagokvagyunk
„Miért volt olyan rettentő ötlet a népszavazás ötlete? Miért kell a belpolitikai taktikázás eszközének tekinteni, miért nem lehet szimplán annak gondolni, ami valójában (amellett, hogy nyilván eközben volt taktikai oka is, mint az napnál világosabban kiderült) - vagyis hogy a görög nép megmondhatná, hogyan képzeli el a jövőjét, már azon belül, hogy pocsék lesz?
 
A standard válasz az, hogy azért rettentő ötlet ez, mert a görögök elutasították volna azt a mentőcsomagot, ami az egyetlen lehetséges kiút a helyzetből; pontosabban amiről a piac megmutatta, hogy ez az egyetlen kiút, amit (remélhetőleg) hajlandó elfogadni, a korábbi válságkezelő tervekkel szemben. A görög nép azonban nem lett volna hajlandó vállalni az elkerülhetetlen áldozatot; nem értette volna meg, hogy ha ezt leszavazná félelmében túlzott szenvedéstől, akkor nemcsak hogy magát teszi ki még nagyobb szenvedésnek, de ráadásul egész Európát. (...)

Némileg sarkítva feltehetnénk a kérdést, hogy ha ezt a jogát pont ilyen sorsdöntő esetekben nem gyakorolhatja a nép, akkor minek is van ez a demokrácia nevű színjáték. Miért kell úgy tenni, mintha lenne beleszólása a népnek a fontos kérdésekbe, amikor ez nem igaz (szerencsére – mondja a mainstream). Nem jobb, de legalábbis praktikusabb akkor már az, ami mondjuk Kínában történik?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2011. november 05. 07:29
"Feltehetnénk a kérdést, hogy ha a népszavazás jogát pont ilyen sorsdöntő esetekben nem gyakorolhatja a nép, akkor minek is van ez a demokrácia nevű színjáték." Kezded kapisgálni, mi? Mondjuk durva lenne, ha Kolompár Villabocca von Gyöngyöspata Dzsenifer görög megfelelője döntene erről.
Soma
2011. november 04. 17:18
Mondjuk, az sem lett volna hátrány, ha a belépésnél felvilágosulnak a polgárok. Nem tudom, ki hisz még abban, hogy a gazdagnak és hatalmasnak azért kell a kicsi és szegény, hogy felemelje! ? Magyarországon minden baloldali ész nélkül arra hivatkozott, hogy a gyerekének/unokájának jobb lesz majd. Persze, most már látják, milyen jó lett!
Locassen
2011. november 04. 16:44
érdekes a kérdés, de másképpen is fel lehet tenni: "van-e joga a görög népnek döntést hozni az unió többi tagállamának sorsát döntően befolyásoló kérdésben". a jelen helyzetben az lenne demokratikus, ha az összes euróövezeti országban egyszerre voksolnának arról, hogy a görögök végrehajtsák-e a mentőcsomag feltételéül szabott átalakításokat - gondolom a végeredmény nem lenne kétséges. hiába, ezzel jár a szuverenitás részleges feladása.
abraka
2011. november 04. 15:00
Ez azért lehet, mert egy népet meg lehet hülyíteni egy referendummal. Lásd fidesz, népszavazás a vizitdíjról és a tandíjról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!