A mi poharunk már csak félig van

2011. december 19. 11:17

A világ polarizált. Mindig az volt: van benne jó is meg rossz is, ez nem a politika sajátja. Más kérdés, hogy manapság az emberek többsége könnyen manipulálható.

2011. december 19. 11:17
Csernus Imre
Kiskegyed

„A mai napig az jut az elsők között eszébe az embereknek Csernus Imréről, hogy kiabál. Gondolta volna, hogy ennek ekkora hatása lesz?

Persze, mivel tudtam, hogy milyen sok embernek van gondja az agresszió megélésével, kezelésével. De ez messze nem csak erről és a hangerőről szól. A hangerő mindig csak kifogás volt. Amit leginkább nem szerettek, az az, hogy szembesültek az igazsággal. (...)

Kiabál még?

Alig. A kiabálásnál a mosolygós irónia sokkal kegyetlenebb fegyver. (...)

A magyarokról mondják, hogy szeretnek panaszkodni, pesszimisták. Van ebben valami nemzeti sajátosság?

Az kétségtelen, hogy egy pohárra, ami félig van, arra itt azt mondják, már csak félig van, Nyugat-Európában meg azt, hogy még félig van. Ez csak két szó: már és még, mégis iszonyúan megváltoztatja egy nap megítélését, mert ez egy alapállásról szól a mindennapokban.

Annak, hogy a közügyeinkről ennyire indulatosan és sok gyűlölettel döntenek körülöttünk, van hatása ezekre a mindennapokra?

Aki nem tud a sorok között olvasni, annak lehet hatással az életére, aki meg tud és nem hagyja magát, annak nem. A világ polarizált. Mindig az volt: van benne jó is meg rossz is, ez nem a politika sajátja. Más kérdés, hogy manapság az emberek többsége könnyen manipulálható – a fogyasztói társadalom jellegzetessége ez, úgy a jó, ha könnyen ugráltathatók, manipulálhatók az emberek és ezt a politika is kihasználja, meg a reklámpszichológia is, meg a média is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2011. december 19. 14:31
A félelmek eredője a rossz életvitel. Az ember nem arra született, hogy egy életen át megfeleljen olyan elvárásoknak, amire azoknak van szüksége, akik irányítják. Nem biztos, hogy ezt a felgyorsított ritmust kéne ahhoz fokozni, hogy végre szeressenek élni az emberek, ne kelljen hozzá a tudatmódosítók hatása. Ez nagy horderejű dolog, de érdemes lenne rávenni az embereket, hogy gondolják át, érdemes-e így élni, ahogyan most élnek. Természeti lényt nagyon nehéz ketrecbe zárni.
asi
2011. december 19. 12:38
Akik a jó-t és rosszat - amik csupán viszonyítások (!) - de mégis úgy kezelik, mintha ezek valósak lennének, azok magukat csapják elsőként. És így aztán már a manipulációk "önkéntesen" is történnek. - Ala homo Nem, vagy alig sapiens.
lavor
2011. december 19. 12:07
Kiskegyed:D
drieno
2011. december 19. 11:56
"manapság az emberek többsége könnyen manipulálható – a fogyasztói társadalom jellegzetessége ez, úgy a jó, ha könnyen ugráltathatók, manipulálhatók az emberek és ezt a politika is kihasználja, meg a reklámpszichológia is, meg a média is" azért ezen a kádár system is dolgozott, mára tökmindegy, milyen pedagógiai programmal próbálkoznak, a sokszorosan kontraszelektált pedagógustársadalom úgyis képtelen ellenállni az igénytelenségi rohamnak, egyre könnyebben befolyásolható fiatalok kerülnek ki az oktatásból egyébként csernus ezzel a szöveggel saját maga alatt is vágja a fát, ő is ennek a médiavilágnak a terméke, ő is manipulálja az embereket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!