Nyomni?

2011. december 02. 12:05

Nagyon úgy néz ki, hogy pénznyomtatás nélkül nem lesz megoldás.

2011. december 02. 12:05
Duronelly Péter
Magyar Narancs

„Akik az eurózóna problémamegoldásának időbeli szakadéka miatt aggódnak, azt mondják, hogy ameddig az EKB nem nyilvánítja ki, hogy szükség esetén igenis megfinanszírozza a nagy adósokat, amíg az új európai rend ki nem alakul, addig az állásukat féltő kis gyáva nyulak nem fognak olasz állampapírt vásárolni, és a projekt összedől (Olaszország csődbe megy). Az aggodalmaskodók viszont azzal érvelnek, hogy ha az EKB pénzkibocsátás fedezetével vesz perifériákon állampapírt, akkor azzal egyrészt a bundesbanki hagyományokat rúgja fel és destabilizálja az euró fundamentális értékét, másrészt kényelmes hátradőlésre indíttathatja a problémás országokat, amelyek onnantól már nem szembesülnek finanszírozási krízissel. Ez utóbbiban van valami, mert azon a nyári napon, amikor az EKB egy nagyobb dózis olasz államkötvényt vett, és a kamatok elkezdtek esni, az olasz parlament visszakézből utasította el a vergődő Berlusconi költségvetési reformjavaslatait.

A helyzet tehát rendkívül kényes, de úgy néz ki, hogy Olasz- és Spanyolország nem maradhat talpon az EKB pénznyomtatása nélkül. Ráadásul a krízis most már Franciaországra is átterjedt, ahol az államkötvények Németországhoz viszonyított kamatszintje novemberre oda mászott fel, ahol Olaszország volt a nyár elején. A múlt héten pedig már a német államkötvényekre sem volt elegendő kereslet, ami tényleg mindennek a teteje. Az EKB szerepe ebben a kérdésben központi, és nagyon úgy néz ki, hogy pénznyomtatás nélkül nem lesz megoldás. De még sok víz folyik le a Rajnán, mire erre sor kerül. A bundesbanki hagyományok pedig természetesen mennek a szemétbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. december 02. 18:53
Most tényleg szükségesnek tűnik, hogy az EKB korlátlanul vállalja, hogy elfogadja a tagállamok papírjait, ezzel tk. pénzt nyomtatva. A pánáik miatt ti. számos olyan állam is szenved és kilátástalan helyzetbe kerülhet, amelyik már egész jól és felelősen gazdálkodott (pl. Spanyolország, leszámítva a megfelelő fundamentumok nélküli ingatlan-boom engedését; de Franciaországnak sem kellene ekkora gondba kerülnie a saját fundamentumai alapján). A pénznyomtatás vészmegoldás, de most szükséges vészmegoldás szerintem. Ennek van ára, persze, a jövőben szép lassan mindenki megfizeti (elviselhető mértékben!) az infláción keresztül. És nagyon fontos, hogy a gazdaság valamelyest fellendülését követően, a piacok megnyugvását követően kezdjük kitárazni a rosszabb papírokat az EKB mérlegéből.
Soma
2011. december 02. 16:52
"A múlt héten pedig már a német államkötvényekre sem volt elegendő kereslet, ami tényleg mindennek a teteje." --------------------------- Nem kell pénzt nyomtatni! Elég lesz, ha virtuálisan forgatjuk a pénzt! Az államkötvények úgy sem kellenek senkinek, mert a lakosságnak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy kötvényeket vegyen, a spekulánsnak meg nincs annyi esze, hogy a kamatok sem nőhetnek az égig. Ha jobban körülnézünk, akkor érdekes jelenségeket láthatunk! Szinte mindenhol árleszállítás van.
L066H
2011. december 02. 16:39
Nem pénzt kell nyomtatni, hanem az összes banki adósságot le kell írni, azaz nullázni. Legyen az magánszemély, vállalat vagy állam. Aki ezen most felhördül, gondoljon arra, hogy egyik bankár sem fog ezen túl sem menzán ebédelni, meg villamossal járni. :) 500 évre való megélhetést már biztos mindegyik összeharácsolt magának.
asi
2011. december 02. 14:35
http://www.youtube.com/watch?v=hdRh_SELB0k Kvázi őrültek irányítják a világot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!