Az én pályámnak vége

2011. december 01. 09:37

Az ember célja a küzdés maga. Akkor is, ha szarban van az ország, küzdenünk kell, hogy kijöjjünk belőle. Interjú.

2011. december 01. 09:37
Jankovics Marcell
Index

Ha most felébredne 1988-ban, mint Ádám a darab végén, újra belevágna Az ember tragédiája munkálataiba?

Persze, hisz a küzdés a lényeg, benne van a filmben is. (...)

Filozofálgató rajzfilmesnek vagy rajzfilmes filozófusnak tartja magát?

Nem a műfajhoz ragaszkodtam, hanem a gondolathoz, és annak kifejtéséhez. De állati szerencsés is vagyok, egy csomó dolog bejött, amire nem számítottam 28 éve, amikor elkezdtem meghúzni a szöveget: akkor még kilátás sem volt a demokráciára. A mű kiválasztásakor azt sem tudhattam, hogy a globalizáció fontos lesz az uniós problémakör miatt, hogy jelentősége lesz annak húsz évvel később, hogy a Falanszterben azon vitáznak, hogy a nemzetállam vagy a nagyközösség a fontos. Izgalmas, hogy mennyire modern szerző Madách. (...)

Több magyar utalás is volt a londoni színben, az 56-os zászló, Kodály, Bartók az internacionális motívumok között, de a 2006-os tüntetésen sebesült férfi mikrotörténete tolakodónak tűnhet köztük.

Ez nem mikrotörténet: Magyarországon az 56-os forradalom évfordulóján rendőrök lőttek békés tüntetőkre, azért ez nem akármilyen párhuzam. Ha április 5-én lett volna, nem szült volna ekkora zavart.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rorshock
2011. december 01. 14:32
http://www.youtube.com/watch?v=tYBlAon683s
rorshock
2011. december 01. 11:30
J. M egy zseni! Teremtett egy olyan formanyelvet az animációban amire igazán büszkék lehetünk!
Obulus
2011. december 01. 11:24
"Magyarországon az 56-os forradalom évfordulóján rendőrök lőttek békés tüntetőkre" Ez rendkívül aljas hazugság. Magyarországon az 56-os forradalom 50. évfordulóján nem lőttek rendőrök békés tüntetőkre. Felheccelt kormányellenes rendbontók zavargását oszlatta fel a rendőrség, miközben sajnálatosan, ártatlan békés szándékú emberek is megsérültek. Ez az elfogulatlan objektív igazság.
egy hazafi
2011. december 01. 11:15
Énszerintem Jankovics Művész Úr nem adhatja fel a Népi-Nemzeti Függetlenségi Szabadságharcot! A ránk rontó ellenség sem kérdezi, ki fáradt el! Nem kapitulálhat a művészet bodpéterista-defetista árulói előtt! Ha nem megy egyedül, akkor fogjon össze olyan nagyszerű, tettrekész és legfőképpen Magyar! Népi-Nemzeti Szellemiségű Művész Urakkal, mint például Kerényi Művész Úr! Belőle merítsen Ihletet! És a lendületes, diadalokat arató Magyar Népi-Nemzeti Művészek se hagyják elveszni a Függetlenségi Szabadságharc ilyen nagyszerű művészeit, mint Jankovics Művész Úr! Vegyék fel vele a kapcsolatot és biztassák új Művekre! Erre van most szükség! Előre a Népi-Nemzeti Magyar Művészetért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!