Nekem elég ennyi világhírnév

2011. december 06. 17:57

Madách azért zseniális, mert minden korban beválik. Amiről beszélt, az bejön a jövőben is, hiszen az ember sajnos nem változik. Interjú.

2011. december 06. 17:57
Jankovics Marcell
Origo

„- Igaz, hogy mielőtt meghúzta az eredeti szöveget, hangosan felolvasta és eljátszotta magának az egész művet?

- Igen. Van bennem némi színészi hajlam, ami családi örökség, és amit nem akartam soha kiélni, mert én szeretem a magamét mondani, a színész pedig kénytelen a másét. De ez a módszer alkalmas arra, hogy lássam, milyen cselekmény-szinteket kell elképzelnem. Így derült ki, hogy két és fél óra lesz a film, ami animációban elviselhetetlen hosszúság, ezért megy szünettel, és ezért lesz értelme a DVD forgalmazásnak.

- A szöveg meghúzásakor mennyire volt fontos szempont, hogy feszes legyen a cselekmény tempója?

- Abszolút fontos volt. A műben mindenki folyton hosszú monológokban beszél. Ezekből csak azokat hagytam meg, amelyek a legfontosabbak, és amelyek valamilyen módon engem is megérintenek. Ilyen értelemben ez a vállalkozás nagyon szubjektív és személyes.

- Azt nyilatkozta, hogy néhány kiemelt mondattal direkt a ma politikusainak kívánt üzenni.

- Mondok erre egy példát. A filmet nézve döbbenten vettem észre, hogy bizonyos jelenetekben Danton a negyvennyolc éves Orbán Viktorra emlékeztet. De amikor a francia forradalmat rajzoltam, akkor Orbán Viktor még fiatalember volt szakállal. Ez a hasonlóság tehát véletlen. A politikai üzenet inkább abban nyilvánul meg, hogy nézve a filmet, észreveszem, hogy Madách a mai politikai helyzethez hasonló szituációt ír le. A bizánci színben Ádám értetlenkedik azon, hogy miért égeti meg egyik keresztény a másikat. És amit akkor mond Lucifer, annak az a lényege, hogy ha nagy a győzelem, akkor belül keletkezik az ellenzék, mert rengeteg embernek kell pozíciót adni, és aki nem kap, az megsértődik és harcolni kezd, szóval elindul egy belső harc. Amióta ember él a Földön ez ismétlődik. Madách azért zseniális, mert minden korban beválik, pedig csak a múltban és a jelenében gondolkodott, de amiről beszélt, az bejön a jövőben is, hiszen az ember sajnos nem változik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2011. december 07. 09:08
Egy átlag színésznél azért többre képes a művész úr. Meg kéne kérdezni tőle, hogy vajon hány évig, hány állami poszton át, és hány állami milliócskával finanszíroztatta a filmjét. Ha elkészül és még időtálló is lesz a stílusa, persze az "utókor" ezt elfelejti. De hát a mi kortársunk, és a mi pénzünk...
packó_
2011. december 06. 18:38
Várjuk a filmet. Jankovics filmjei nekem nagyon bejöttek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!