Lazsálnak-e a bölcsészek?

2011. december 21. 14:58

Ugyanannyira nincsen értelme annak, hogy a természettudományos publikációs standardokat várjuk el a humánkutatótól, mint fordítva.

2011. december 21. 14:58
Láng Benedek
Komment.hu

„Mindenkinek, aki állást akar foglalni egy tudományterület hatékonyságáról, ismernie kell az adott terület kutatási és publikációs szokásait, mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. Pontosan ugyanannyira nincsen értelme annak, hogy a természettudományos publikációs standardokat várjuk el a humánkutatótól, mint fordítva. Gondoljuk csak el, milyen abszurd lenne, ha - a humánterületen megszokott módon - csak az egyszerzős cikkeket fogadnánk el! A természettudományok talán legjelentősebb része a laboratóriumi együttműködésen alapuló többszerzős cikkeivel fennakadna a rostán.

Ugyanakkor ne essünk át a ló túloldalára se! Az a tagadhatatlan tény, hogy nehéz mérni a humántudományok teljesítményét, valamint az, hogy az értelmes bírálathoz a bíráló intelligenciájára is szükség van, még nem jelenti azt, hogy minden összeméréstől tartózkodni kéne, vagy azt, hogy a bölcsészet teljesítménye ne volna mérhető. Igaz és rendkívül vicces tény, hogy Darwin ma nem kapna pályázati
támogatást, és hogy Szókratész vagy Kant talán le sem tudna doktorálni, ez azonban nem jelent felmentést azon kutatóknak, akik egész életükben csak néhány, senki által nem olvasott magyar nyelvű acta perifericában publikálnak. A humántudománynak nem egyetlen, de továbbra is fontos mérőszáma a nemzetközi publikáció, ami mellé járul a magyar nyelvű könyv, a szerkesztett kötetben megjelentetett tanulmány, a szövegkiadás, a fordítás és sok más típusú aktivitás, valamint a mindezekre kapott hivatkozások. Nem szerencsés azonban minden mérést elutasítani, és bedobni a gyeplőt a lovak közé, mert a mérhetetlenségre vonatkozó érv azokat bátoríthatja, akik semmilyen mérőszám szerint nem teljesítenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2011. december 22. 01:00
Aki tudományosan legalját akar, olvassa el a Képzőművészeti Egyetem DLA dolgozatait. Valaki leír egy képzelt beszélgetést és megkapta. Ott lett doktor a Máté - Bárdos médiaházaspár is egy szánalommal. Ha már képzőművészet: akkor inkább jobb, ha Andy Warhol kiveri a faszát egy vászonra és eladja a sznoboknak! Abból legalább vett egy kiló kenyeret.
L066H
2011. december 21. 18:07
"Ugyanannyira nincsen értelme annak,..." "Ugyanannyira nincs értelme, de az nagyon kicsi, de még kisebb, már elfogyott, végképp nincs." (Besenyő Pistabácsi)
lantose70
2011. december 21. 16:57
Magyarul publikálni semmi értelme, legalábbis tudományos irodalmat. Ismeretterjesztést igen, de az meg nem tudományos kutatómunka eredménye. A legjobb: Boros János, az MTA Filozófiai Intézetének vezetője lényegében a saját könyveit adja ki. A kiadója saját tulajdonban van. Na, ennek tényleg semmi értelme, illetve mégis: jól mutatja, hogy csak gagyit képes létrehozni, ami a saját kiadóján kívül kutyának sem kell.
drieno
2011. december 21. 15:19
Mindenesetre érdekes kérdéseket feszeget a szerző. Az valahogy elveszett vagy kifelejtődött, hogy a "humánkutatók" (biológusok? csak vicc volt) , azaz bölcsészek, etikakutatók nem is oly rég rendkívül etikusan jó alaposan megcsapolták az innovációs pályázati pénzeket... Gondolom, ennek következménye, ami most történik pályázatügyekben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!