Nem érdemes hülyének nézni engem

2012. február 27. 07:27

Eddig egy színész jelezte nekem szóban, hogy távozik, írásban még egy sem. Nem szándékozom elküldeni senkit. Interjú.

2012. február 27. 07:27
Dörner György
Magyar Hírlap

– Az Új Színház új műsortervét főképp elhunyt magyar szerzők – Katona Józseftől Nyírő Józsefen át Németh Lászlóig, Gyurkovics Tiborig – műveire építik. Van azóta újabb elképzelés is? És az élő magyar írók közül kinek a műveit hozná be a teátrumba?

– Rengeteg élő, tehetséges szerző van, de ha az említettek, vagy Mikszáth, Jókai műveit nem játsszák, tényleg feledésbe merülhetnek. Két-három évadra elegendő darab szerepel az elképzeléseinkben ilyen szerzőktől. Viszont épp most kaptam Amerikából egy sokszereplős drámakötetet, Aulfoy B. K. Culeen írta Mátyás királyról. Jövőre lesz 570 éve, hogy megszületett az uralkodó, aktuális lenne egy róla szóló színdarab. Meglátjuk, milyen minőségű az írás. Gyurkovicstól a Kreutzer-szonátán és a Császármorzsán gondolkodunk, Tamási Árontól pedig egy zenés Ábelt szeretnénk, természetesen Csurka-bemutatót is tartanánk a jövő évadban, A hatodik koporsót. Később, amint az már ismertté vált, ki szeretnénk majd írni egy olyan drámapályázatot, amelyen a jelentkezők azt dolgoznák fel, hogy mik történtek »királyi szinten« a rendszerváltás óta. Hiszen tudjuk, hogy »odalent« mi történt, rengeteg mű született a kilátástalanságról, csőlakóvá válásról, nyomorról, de hogy odafent mi történt, abból óriási hiány van. (...)

– A Galkó Balázs-ügyet hogyan látja?


– Túl van dimenzionálva. Annyi ember van itt a színházban, akikkel törődnöm kell. Ő az egésznek egy kis, de természetesen ugyanolyan fontos része, mint a többiek.

– Állítólag elhangzott az ön szájából, hogy »itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben«.


– Ezt senki sem gondolhatja komolyan. Hogyan mondanék ilyet? Balázst sok-sok éve ismerem, az, hogy én megosztom egy transzcendentális gondolatomat egy szerződtetési beszélgetés során, s az így kerül ki… Nem érdemes hülyének nézni engem.

– Lehet-e már tudni, hogy mennyien távoznak a társulatból?


– Eddig egy színész jelezte nekem szóban, hogy távozik, írásban még egy sem. Nem szándékozom elküldeni senkit. Az előzetes információk arról szóltak, hogy az egész társulat feláll, ám sokkal jobb a helyzet e tekintetben, mint gondoltuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rydell
2012. február 27. 17:14
Tisztelt kardosdoktor ! Tudomásom szerint Debrecenben épül a Latinovits Zoltán szinház.
Antigoné
2012. február 27. 10:52
A puding próbája az evés, mint tudjuk. Várjuk meg, milyen előadások lesznek, aztán minősíthetünk.
JackHárpi
2012. február 27. 10:07
Dörner egy közönséges CSALÓ! Hazugsággal teli pályázatával "nyerte", lopta, csalta el a színház vezetését! Tarlós aki bedönti Budapestet a jobbik seggét nyalta csak ki Dörner kinevezésével.
barom segédmunkás
2012. február 27. 10:03
Hajrá Döri!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!