Tündérmenet

2012. február 14. 16:36

Apró csillagos éjitündérek a szívemet hozzád viszik.

2012. február 14. 16:36
Dsida Jenő

    A tücsök cirregve fölneszel.
    Testem hűs álmokat iszik.
   
Apró csillagos éjitündérek
    a szívemet hozzád viszik.


    Parányi szekérre fektetik
    pihék, mohák közé, puhán,
    befödik zsenge nefelejccsel,
    s lehelnek rá éjfél után.

    Húzzák lassú, nyüzsgő menetben,
    szemükben harmat, áhítat,
    csigák, s iszonyú nagy füvek közt
    a sárga holdvilág alatt.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. február 14. 21:41
Vagy félezernyi dalt megírtam s e szót: magyar, még le nem írtam. Csábított minden idegen bozót, minden szerelmet bujtató liget. Ó, mily hályog borult szememre, hogy meg nem láttalak, te elhagyott, te bús, kopár sziget, magyar sziget a népek Óceánján! Mily ólom ömlött álmodó fülembe, hogy nem hatolt belé a vad hullámverés morzsoló harsogása, a morzsolódó kis sziget keserû mormogása. Jaj, mindenbõl csak vád fakad: miért kímélted az erõt, miért kímélted válladat, miért nem vertél sziklatöltést, erõs, nagy védõ gátakat Elhagytam koldus, tékozló apámat s aranyat ástam, én gonosz fiú! Mily szent vagy te, koldusság s te sárarany, te szépség, mily hiú! Koldusapám visszafogadsz-e, bedõlt viskódban helyet adsz-e, ha most lábadhoz borulok s eléd öntöm minden dalom s férges rongyaid csókkal illetem s üszkös sebeid tisztára nyalom Nagy, éjsötét átkot mondok magamra, verset, mely nem zenél, csak felhörög, eget-nyitó, poklot-nyitó átkot, hogy zúgjon, mint a szél, b?gjön, mint megtépett-szakállú vén zsidó zsoltáros jajgatása Babylon vizeinél: Epévé változzék a víz, mit lenyelek, ha téged elfelejtelek! Nyelvemen izzó vasszeget üssenek át, mikor nem téged emleget! Húnyjon ki két szemem világa, mikor nem rád tekint, népem, te szent, te kárhozott, te drága!
Soma
2012. február 14. 19:47
Jó volt elolvasni ezt a verset! Köszönet!
Szonja
2012. február 14. 19:22
Dsida az egyik kedvencem.
bsandor
2012. február 14. 18:30
Köszönöm a mandiner szerkesztőségének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!