Ezek szerint nem akartok szerződtetni

2012. február 15. 20:55

Itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben, aki tudja, hogy léteznek másfajta dimenziók, amiket nem tudunk tapasztalni, olyanok is…

2012. február 15. 20:55
Galkó Balázs
Galkó Balázs naplója / Index

Galkó Balázs naplója

2012-02-10. – péntek

Reggeli, kis jóga, kaja, kis pálinka, 11-re megyek »szerződtetési
tárgyalás«-ra… Perc-pontosan érkezek. A tikári előszobában leülök. Kis várakoztatás után behívnak az igazgatói irodába.
-Szervusz, foglalj helyet!
Kézfogás Dörnerrel és Pozsgayval ( az Új Színház főrendezője). Leülök. Innentől a párbeszéd csak Dörner és köztem zajlott…
Dörner György, az Új Színház igazgatója: - Hát, mi legyen?
- Hogyhogy mi legyen?
- Maradsz, vagy mész? Mit akarsz?
- Maradok.
- Tessék?
- Maradok.
- Márta Pista azt nyilatkozta, hogy mindenki elmegy.
- Nem hiszem, én legalább is nem mondtam senkinek ilyet.
- De, azt mondta, ott van a Fidelio címlapján a társulat fényképe, és ez a szöveg.
- Gratulálok, de ez a Fidelio szövege, és nem a Pistáé!
- Nézd! Mi nehéz helyzetben vagyunk, mert nem tudtunk beszélni veletek, nem engedtek be a színházba. Ezért nem tudjuk, kire, kikre számíthatunk.
- Rám igen, rám számíthattok, bár azt nyilatkoztam annak idején, hogy én »kenyérgyáva« vagyok, de szerintem a színház elsősorban nem politikai, hanem esztétikai kérdés, nevezetesen, hogy egy előadás jó é, vagy nem.
- No, igen és hát én láttam itt minden előadást, egy csomó nem jót, sőt kifejezetten rosszakat is…
- Szerinted.
- Igen, szerintem. Nézd, neked van egy határozatlan idejű szerződésed. Én ilyet senkivel nem fogok kötni, nem akarok kibaszni az esetlegesen utánam jövő igazgatóval. Én ilyen szerződést neked nem tudok fölajánlani, semmilyen szerződést sem. Legfeljebb, ha szükségünk lesz rád, szerződtetünk.
- Ez azt jelenti, hogy nem akartok velem dolgozni?
- Dehogynem, ha lesz olyan szerep, amire szükségünk van rád, majd hívunk. Például a következő szezon első bemutatója lesz egy Nyírő József novelláiból készülő színdarab; a Jézusfaragó ember… abban van egy öreg székely, aki mesél… Azt bőven el tudom képzelni, hogy te legyél.
- Ezek szerint nem akartok szerződtetni.
- De, csak más formában. Mint darabszerződésest. Nézd, sem a te egzisztenciális problémádat, sem Magyarország gazdasági helyzetét nem én fogom megoldani.
- Én sem. Szóval?
- Balázs itt más színház lesz… Itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben, aki tudja, hogy léteznek másfajta dimenziók, amiket nem tudunk tapasztalni, olyanok is…
- Gyuri! Én tizenéve jógázok intenzíven, eléggé – amennyire magyar nyelven lehet - elmélyedtem a jógikus, és a Buddhista filozófiában, ezek nagyon sokat tudnak a másféle dimenziókról, én – mint azt ti is nyilván tudjátok - háromszor végigmondtam József Attila minden versét, nekem ott (tizenhat órás versmondás alatt!!) valós transzcendens tapasztalataim lettek… De hagyjuk. Szervusztok.
Kézfogás, távozás…”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. február 16. 13:17
Sajnálom Galkó Balázst, de egy jóga vagy buddhista színházban tán sikeresebb lenne. Mellesleg egy magánbeszélgetést nem illik fölhasználni a direktor lejáratására. Galkó művész úr előtte is bőven habzott (nyilvánosan) Dörner ellen. A fagyi visszanyalt. Ezért nem célszerű nagy hidegben csorgó nyállal fagyizni.
orion
2012. február 16. 11:51
Tuuuudjuk. A gonosz jobbernácikok vallási és politikai okokból nyomorba taszajtják az érzékeny lelkületű művészeket, míg a talpig progresszív liberálisok csakis tehetség alapján szelektálnak és közben mélységesen sajnálkoznak. Ezért rúgta ki pl. Benedek Miklóst, Trokán Pétert. Persze Galkó náluk nyilván sokszorosan tehetségesebb, szóval csakis az ordas, sötét eszmék vezérelhették Dörit.
Kronikas
2012. február 16. 10:16
Na az ilyenek miatt nem lehet kivetnivaló abban, hogy azt mondják rólunk, Magyarországon erősödik a rasszizmus és az aktuális hatalom még ad is közpénzen színházat ezeknek...
korona
2012. február 16. 10:12
Mint már ikszszer írtam "ezeknek" és "ezek kiszolgálóinak" vagyis azok, akiket az "ezek" fizetnek, hogy nekik dolgozzonak, egyetlen és legfőbb céljuk, hogy "ők" - mármint "ezek" - teremtsék meg a KÖZVÉLEMÉNYT (többek között és elsősorban a szórakoztatás segítségével), majd azt "ők" vagyis "ezek" kanalizálják. Hogy kik is ezek az "ezek" és az "ők"? Ne kerteljünk, mondjuk meg nyíltan: a zsidók. És az teljes mindegy, hogy a zsidó kapitalista, szocialista, kommunista, netántán fasiszta, sőt nemzetiszocialista - a zsidó minden szerepkökörében, alajpjába, zsidó marad. Mind azok, akik ugyan nem zsidók, de szocialisták, kommunisták, liberalisták mind a zsidók kiszolgálói, persze nem ingyen. Valamit, valamiért. De a szolgáltatásuk nem drága a zsidóknak, kacagva kifizetik ezeket a zombiasított élőlényeket. A fentebb felsorolt izmusokat, -istásokat, mind a zsidók találták ki, a saját hasznukra és nem a nem-zsidók hasznára. A hatalom gyakorlása a KÖZVÉLEMÉNY BIRTOKLÁSÁT (vagy fordítva) jelenti. Gyengécskén (vagy csak látszatra?) a jelen rezsim utat nyitott a nem-zsidó közvélemény létrejöttének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!