Politizál az egyház

2012. február 11. 14:19

Egy angol politikai mozgalom, az Unlock Democracy nem nézi jó szemmel, hogy püspökök befolyásolják a törvényhozás menetét.

2012. február 11. 14:19
Horváth Krisztián
Mos Maiorum
„Sokakban felvetődik a kérdés, hogy egy egyházi vezető, aki nem mellékesen pozíciójánál fogva a Felsőház tagja is, milyen jogon kívánja módosítani a demokratikusan megválasztott Alsóház törvényjavaslatát? Az anglikán egyház szóvivője szerint azonban a Felsőházban ülő egyházi méltóságok ugyanazokkal a jogosítványokkal és legitimitással rendelkeznek, mint bármelyik más tag és nem lépték át a hatáskörüket semmilyen értelemben.

Egy angol politikai mozgalom, az Unlock Democracy viszont nem nézi jó szemmel, hogy püspökök befolyásolják a törvényhozás menetét. Visszatetszőnek tartják, hogy csak azért ülnek a Felsőházban, mert egy másik fontos pozíciót is betöltenek. Szerintük az sem állja meg teljesen a helyét, hogy a vallásos embereket képviselnék, mivel csak az anglikán egyházhoz vezetői ülnek a parlament felsőházában, így a többi vallás híveit diszkriminálják. Hozzá kell tenni: a püspökök nyíltan támogatják, hogy más vallások is képviselhessék magukat a Felsőházban.

De kik is azok a Lord Spiritual-ok valójában? Keresztény vallási vezetőknek már az anglikán egyház megalakulása előtti időkben is befolyása volt az angol politikára. 1847 óta viszont »csak« 26 anglikán püspök ül a Felsőházban független képviselőként. York és Canterbury érseke, valamint Durham, London és Winchester mindenkori püspöke automatikusan tagja a Felsőháznak, a maradék 21 pedig a leghosszabb ideje szolgáló püspök. Persze ritkán fordul elő, hogy teljes létszámban jelen legyenek a Felsőházban, de egy-egy tagjuk minden alkalommal jelen van a felsőházi vitákon, hogy a felvezető imával megkezdje az ülést.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ppali
2012. február 12. 10:03
Bezzeg a szcientológusok meg a szabadkőművesek nem bántják senki érzékenységét ugye? Idióták...
Öreg
2012. február 11. 21:25
Az egyházak világszerte a legnagyobb civil szervezetek, amelyekhez mindenki önként csatlakozott. Nagyobb a tagok - az egyházakat anyagilag is támogató gyülekezeti tagok- létszáma bármilyen más szervezetnél. Az USA elnökválasztásaiban olyan jelölt, amelyik nem tartozik valamelyik felekezethez, szóba sem jöhetne. Nyilvánvaló, hogy a választási kampányban az azonos felekezethez tartozók javarészt támogatják a közülük kikerülő jelöltet, mert az megválasztása esetén- tul az általános amerikai érdekeken, amelyet minden jelölt képvisel- súlyt helyez az általuk vallott értékekre. Ez az USA-ban természetes, és ezért erősebb az USA, mint Európa, mert Európa nagyrészt feladta az értékeit. Ha ezen nem változtat Európa, a bukása elkerülhetetlen és az uj többségi lakossága a magával hozott hitét rákényszeríti a válságban lévő európai társadalmakra. Az erős országokban- lásd USA, Orosz o. Irán, stb. az egyházak vezetői a fontos döntések támogató résztvevői.
Igor
2012. február 11. 20:39
Igen. Valóban nem kellenek egyházi személyek a törvényhozásba. Oda volt párttitkárok, egykori függetlenített szakszervezeti bizalmik és levitézlett munkásőrök kellenek. Továbbá kellenek felsőfokú tanulmányaikat éppen befejezett, esetleg el sem kezdett fiatalemberek, de még inkább olyanok akik soha nem tanultak és nem dolgoztak semmit. Aztán majd hatnak, alkotnak és gyarapítanak...
Senye Péter
2012. február 11. 15:30
Nem az én megállapításom (de egyetértek vele): 'az egyház feladata nem az, hogy a bűnös emberek egymás közötti vitáiban igazságot tegyen, hanem az, hogy az embereket az üdvösségre vezesse'. A probléma az, hogy a kettő nehezen választható el egymástól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!