Konyec filma

2012. február 10. 16:16

Ha sztárrendező volnék, a legkevésbé sem csapdosnám az asztalt újabb közpénzekért. Ehelyett elsőként a föld alá süllyednék szégyenemben.

2012. február 10. 16:16
Szőnyi Szilárd
Heti Válasz

„A ballib térfélen ájulásig tisztelt rendezőelitért érzett aggodalmunk azonban csak addig fog tartani, amíg meg nem ismerjük a legfrissebb nézőszámokat. A tavaly bemutatott 11 magyar film összlátogatottsága ugyanis nem haladja meg a 90 ezret sem. A játékfilmek közül csak a Pál Adrienn tudta »túlszárnyalni« a 10 ezres számot; a többiek 2700 és 8500 közti nézőt vonzottak, s még Tarr Béla berlini Ezüst Medve díjas alkotására, A torinói lóra sem voltak kíváncsiak 5400-nál többen.

Isten ments, hogy mindenkin számon kérjem a gyakran vérgagyi magyar közönségfilmek több százezres nézőszámát, de ez mégiscsak közbotrány. Ezek után a támogatások átgondolása a legkevésbé sem ókonzervatív kultúrcsapás – inkább elemi közérdek. Főleg, hogy a korábbi – maguk a filmesek által irányított – közalapítványi rendszer, a szakmai önigazgatás legnagyobb dicsőségére, tízmilliárdos adóssághegyet hagyott maga után.

Ha tehát sztárrendező volnék, a legkevésbé sem csapdosnám az asztalt újabb közpénzekért. Ehelyett elsőként a föld alá süllyednék szégyenemben. Aztán eltöprengenék: vajon mi az oka annak, hogy az egykor legendás magyar filmművészet mai alkotóitól a nézők ilyen látványosan elpártoltak.

Félek, a válasz vérforralóan egyszerű. Tudniillik nem a nézők hagyták cserben a rendezőket. Hanem fordítva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. február 12. 12:00
Tarr jobb címet is adhatott volna a filmjének. Pl. A Torinói Lóhere, szerencsésebb lett volna.
Zokni
2012. február 12. 11:45
Ez így, an' bloc hülyeség, amit ír. Nem tudom, hogyan lehet úgy növelni a nézőszámot, hogy közben ne legyenek "vérgagyi magyar közönségfilmek" (melyek is azok?), de az BIZTOS, hogy ilyen kis lélekszám mellett, közösségi pénzek nélkül: SEHOGY. Ettől még százezernyi probléma van, amit valakiknek meg kéne oldania, hogy jobbak legyenek a magyar filmek, de EZ a szellemi teljesítmény, amit ebbe a cikkbe beleölt, biztos, hogy még arra sem lenne elég, hogy fekete háttér elé szép, korrekt betűkkel, kiírják az elejére a címet, hogy mondjuk: "Foglalkozása: magyar megélhetési újságíró"
waddysno
2012. február 11. 15:19
Jesszus hányan dicsekednek a saját tahóságukkal itt!
suski
2012. február 11. 15:03
Pályázzon az EU-nál, akinek nem elég a hazai pénz... csak dobják be, hogy üldözanáciorbán, aztán már dől a lé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!