Az LMP nemet mond az ACTA-ra

2012. február 12. 16:12

Felszólítjuk a magyar Országgyűlést, hogy ne ratifikálja az emberek magánéletébe beavatkozó egyezményt.

2012. február 12. 16:12
Vágó Gábor
Lehetmas.hu

„A Lehet Más a Politika kiáll az internet szabadsága mellett és tiltakozik az emberek szabadságjogát, információs jogát sértő nemzetközi rendelkezés, az ACTA ellen. Az LMP felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy ne ratifikálja az Európa szerte viharos tiltakozást kiváltó, az emberek magánéletébe beavatkozó egyezményt.

Magyarország is aláírta januárban azt a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA), amelyet 39 ország nemzetközi korporációinak képviselői is szignáltak a nyilvánosság teljes kizárásával és az internet teljes felügyeletének szándékával. Az ACTA, hazai ratifikálása esetén, büntetőjogi felelősséget hárít a magyar internetszolgáltatókra a jogvédett tartalmak közvetítéséért és ügyfelei internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti majd a szolgáltatókat.

Az új rendszer révén az internet az állami hatóságok ellenőrzése alá kerül, és ha jogvédett tartalmat találnak, akkor megindulhat a szankció az internetes tartalomszolgáltató, illetve az internetező ellen. Az ACTA nevében az internetezők adatforgalmát monitoroztathatják, az illegális tartalmakért bárkit a törvény elé citálhatnak, miközben a jogszabályi háttér nem határozza meg egyértelműen, hogy mi az illegális tartalom. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy az internet felhasználó adatforgalmát, letöltéseit, chatelését, üzeneteit ellenőrizhetik, figyelemmel kísérhetik magánéletét, egyetlen kattintásért büntetőjogi eljárást indíthatnak ellene.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2012. február 13. 08:34
Na itt lenne a helye a "szabadságharcnak". Itt kellett volna eldöntenie az országnak, hogy az állampolgárainak, vagy a nagy nemzetközi, elsősorban amerikai kiadóknak kedvez. Pedig itt még csak nem is futott volna bele olyan pofonokba, mint az UE-nál, mert az amerikai kiadóknál már eleve fekete listán vagyunk, úgyhogy ezen a helyzeten már nincs mit rontani. Persze elképzelhető, hogy nem egy héttel később mutatják be a filmeket nálunk, hanem soha, de ezzel egyrészt a saját zsebükből húznák ki a pénzt, amit meg nem hiszek, hogy megtennének, másrészt csak nőne az "átlagos kultúra-minőség" szint az országban. Meg kell nézni, hogy még a "filmügyi biztos" Vajna is a saját amerikai érdekeltségei mellé állt ebben a kérdésben és nem a hazai fogyasztók mellé. Az egy más kérdés, hogy az alkotóknak igenis meg kell fizetni azt a munkát, amivel a filmet, vagy zenét létre hozták. De megint más kérdés az után kutakodni, hogy az állampolgárok mit tesznek a neten egy olyan világban, ahol a legtöbb helyen, ahol filmeket, zenéket lehet legálisan letölteni, magyar nem is vásárolhat, még ha akar sem.
kamasuka
2012. február 12. 23:08
Hihetetlen, hogy az LMP a légy fingját is megbaszná ha az tízzel több szavazatot hozhat nekik.
Autofocus
2012. február 12. 22:04
Sajnos igaza van ennek a bohócnak, nagy faszság aláírni ezt a szart. A nemzeti szuverenitás igazi arculköpése, hogy egyes vállalatok el tudták érni, hogy általuk megfogalmazott törvényi tényállások szóról szóra belekerülhettek nemzeti joganyagokba (jellemzően büntető kódexekbe ráadásul!!!) pusztán az amerikai külpolitikára gyakorolt gazdasági nyomásuk révén. Sajnos mind a kormányoldal, mind az ellenzék gázórafejű politikusait elnézve (akiktől már az is nagy teljesítmény ha az i-padjukon meg tudnak nyitni az ülés alatt egy pornófilmet) nem feltételezem hogy fel bírnák fogni az ACTA jelentőségét. Az hogy kiöntik a kultúra, a tudomány szabad terjesztésének jogi kereteit is a fürdővízzel, mindezt pusztán azért, hogy Hollywood a szarjairól világszerte lehúzhasson egy sokadik bőrt. Szeretném azt hinni hogy az értelmesebb Fidesz képviselők némelyikének ez összeáll de nem hiszem hogy a párt egészét átitatná valami zsigeri ellenállás. Logikus feltételezés lenne, hogy a Fidesz nem akar egy újabb frontot nyitni a mostani helyzetben, de inkáb csak nem értik. És ezek megint a jövő szavazóinak százalékai két kézzel kiönve a szemétbe, és tálcán felkínálva egy értelmes, fiatalabb szavazóbázist az LMP-nek.
imres
2012. február 12. 21:25
Az LMP nyilatkozatának nagy része szimpla hangulatkeltés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!