Gyermekvállalástól függjön a nyugdíj?

2012. április 06. 12:35

Kapjon több nyugdíjat, aki gyermeket vállal és nevel, a szinglik takarékoskodjanak.

2012. április 06. 12:35
Botos József - Botos Katalin
Pénzügyi Szemle Online

Előző cikkünk rámutatott

, hogy a gyermek tehát közügy. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lenne mindenkinek a magánügye, mekkora családot tervez! Sőt, felmérve a modern ember »ökológiai lábnyomának« nagyságát, látható, hogy már betöltöttük a föld színét. A további népességrobbanás valóban nem kívánatos. Ugyanakkor az sem, hogy az európai kultúrkörben a népesség jelentős mértékben megfogyatkozzon. A cél a fenntartható társadalom létrehozása, ugyanis csak ezen belül teremthető meg a fenntartható nyugdíjrendszer.

Családonként két gyermek

Ehhez az szükséges, hogy a fejlett országokban - és most beszéljünk konkrétan Magyarországról - minden polgár állítson maga helyett legalább egy járulékfizető utódot. Ez családonként két gyermeket jelent. Tudjuk, ennek a hazai számok jelenleg jócskán alatta maradnak (szülőpáronként 1,3 gyermek), de Európa többi országában sem érik el a kívánt szintet (a szülőpáronkénti 2 gyermeket). Méghozzá, mint azt a korábbiakban már hangsúlyoztuk, fontos lenne mennél képzettebb, tanultabb utódokat nevelni. Ez biztosítja az adott társadalomban a humántőke kitermelését, a gazdaság humántőke-utánpótlását.

Ha megnézzük a fejlett országok bérviszonyait, mindenütt szoros kapcsolatot találunk az iskolai végzettséggel. Ezért a továbbiakban abból célszerű kiindulni, hogy egy, a gyermekeit a felsőfokú végzettségig eljuttató szülőpárnak mennyi kiadása van a gyermekeire! Egyszerűsített számításokat végeztünk, hogy az egyetemi képzést is megába foglaló 22 éven át a szülők mennyit költenek a gyerekekre. Ezek szerint elfogadható becslés, ha azt állítjuk: két gyermekre jövedelmük nagyjából felét, egyénenként 11 évnyi jövedelmet költenek.

Ha a szülőpár három gyermeket nevel és taníttat 22 éves koráig, akkor számításaink szerint 13,2 évnyit, vagyis 2,2 évnyivel többet, ha négy gyermeket, akkor 3,5 évvel többet, vagyis 14,5 évnyi jövedelmet költenek fejenként a gyerekekre. Az egy gyermeket nevelő szülőpár egyénenként csak 7,3 évet költ a gyerekre, vagyis 3,7 évvel kevesebbet, mint aki két gyermeket nevel. Természetesen, ha kevesebb ideig taníttatják őket, az értékek csökkennek. Fontos kihangsúlyozni, hogy a gyermektelen pár teljes jövedelmét magára költheti.

Öröm is, áldozat is

Az adatok világosan mutatják, mekkora anyagi áldozatot jelent a gyermekek vállalása, taníttatása, egészségének biztosítása. Nem lehet ezt egy kézlegyintéssel elintézni, hogy »ki-ki maga vállalta, ne hánytorgassa fel!« Évtizedeken át valóban ez volt a hozzáállás a társadalomban - furcsa módon nemcsak az elmúlt húsz évben, hanem a szocializmus évtizedeiben is. Az emberek többsége ma is úgy gondolja, hogy aki gyermekeket vállal, az azt azért az örömért teszi, amit neki a gyermek jelent. És ez nagy valószínűséggel így is van. A vállalt áldozatokért, virrasztásért, aggodalomért, időráfordításért szerencsés esetben a szülő megkapja azt a boldogságot, amit a sok gyerek sokszorozva nyújt szüleinek. Mindez mégsem változtat azon a tényen, hogy a gyermekes családok nagyon komoly anyagi áldozatok vállalása mellett nevelik fel gyermekeiket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemhiszek
2012. április 08. 02:33
Tegyük félre, ezt az újabban generált gyermekes-gyermektelen ellentétet. Mintha nem lenne elég széthúzás... Plusz, minden divatos libsizés, buzizás, komcsizás helyett néhány életszerű gondolat. Tény, hogy az államvezetés szeretné, ha több maradna a zsebében, illetve több adófizető rabszolgát "reprodukálnánk neki. Tény, hogy ha nem ilyen lenne gazdaságunk állapota, Ők bőven beérnék ennyi adófizetővel, mert fizetnének, mint a parancsolat. Nagy ívben lesz*rják a Magyarság fogyását. Feledkezzünk meg egy pillanatra a potenciálisan szülőképesek anyagi hátteréről. Rengeteg a magányos, párt nem találó ember. Csúnyácska, vagy magukat annak hívő fiúk, lányok, kiknek nemhogy párjuk nem akad, ezek után pellengérre állítanák őket e miatt. Menjenek ki este a parkba felcsináltatni magukat? Esetleg felcsinálni valakit? Szeretnénk tanult nemzetet. Tanulj 25 éves korodig. Gyorsan találj valami melóhelyet, hogy elláthasd családod, mert egy 40 éves nőnek már kezd kockázatossá válni a gyermekvállalás. Aztán még jó volna látni felnőni. Anyagiak: Jómódú arisztokrata szingli lakatosgyerek, albérletben, magányosan maszturbál. Jómódú arisztokrata szingli lakatosgyerek, saját lakásában. Gatyája rámegy a fűtésre... Ezer, és ezer egyéni sors, melyeket nem lehet törvények "egykalapja" alá venni. Hogy ki a "lógós" szingli, és ki a szerencsétlen, azt egy vadiúj hivatal vizsgálhatná - jó pénzért.
szürkemókus
2012. április 07. 09:00
Katalin úgy látszik nincs tisztában azzal, mennyi az átlagos nyugdíj és kevesli a magáét :(
kjkj945
2012. április 07. 07:25
És a "meleg" pároknak hogy lesz gyerekük??
Feyszáll
2012. április 06. 23:27
Nemtom, de Botos Katalin mintha már leszerepelt volna az MDF-fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!