Fiatal konzervatívnak lenni Magyarországon

2012. április 12. 11:49

Vágyak, értékek, választások azok, amelyek konzervatívvá tehetnek egy fiatalt egy olyan elveszett világban.

2012. április 12. 11:49
Kozma Georgina
Jobbklikk

„Vágyak, értékek, választások azok, amelyek konzervatívvá tehetnek egy fiatalt egy olyan elveszett világban, ahol nincsenek kapaszkodók, nincs »útmutatás« a helyénvaló, értékes magatartáshoz az erkölcs és moralitás hiányában, ahol a diverzitás »hiánycikk«, hiszen minden és mindenki ugyanolyan. Nem tudunk distinkciót tenni a minőség és a mennyiség között, a jó és a rossz között, a belső én fejlődésünkben a szabad és a tiltott között, és nincs különbség a jövőbe és a múltba tekintés között, mert mindenhol csak egy utat találunk.

Oakeshott szerint a konzervatív hajlam inkább az időseket jellemzi. De Oakeshott egy egészen más »jelen lévő ember természetét« vizsgálta. Felvetődik a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy »elveszett világban« egyre több fiatal érzi azt, hogy azt a fajta gyökértelenséget, illetve az emberi kapcsolatok klasszikus formáját nem a médiával vagy technológiával, hanem valami egészen mással kellene helyettesíteni? Nincs mihez visszanyúlni, hiszen a ma fiataljának emlékezete nem nyúlik vissza olyan messzire a múltba, ahol is konzervatív hajlamának megfelelő viselkedésminták, gondolati struktúrák elérhetőek lennének számára.

Ki válik konzervatívvá? Oakeshott szerint »néhány embernél ez maga is választás, másoknál hajlam, mely változó gyakorisággal megjelenik preferenciáikban és ellenérzéseikben, anélkül, hogy választanák vagy kimondottan ápolnák magukban.«

Nem marad más, mint hogy a konzervatív hajlamú fiatal értékeket válasszon, hogy saját maga alakítson ki válaszokat bizonyos kérdésekre, hogy egy erkölcsösebb életformát teremtsen meg, ahol a tradicionális család, a munka szeretete, a barátok közelsége, a tekintély keresése, a tisztelet, a hűség, a türelem az értékhierarchia csúcsán helyezkednek el. Hiszen felfoghatjuk a konzervativizmust mint hajlamot vagy érzületet is. A megoldás kulcsa talán az, hogy ha a konzervatív hajlamot inkább egyfajta gondolkodásmódban keressük, amely kívül esik az uralkodó liberális paradigmán, s ennek nyomán más életstílust, viselkedési mintákat és szabályokat, más ízlésvilágot és értékrendet teremt egyre több fiatal számára. Maga a helyzet teremti meg a konzervatív fiatalt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ájemári
2012. április 12. 22:23
Kedves honfitársaim, polgártársak! Én most rájöttem, hogy konzervatív vagyok, fiatalnak meg érzem magam. Legközelebb azt tessék megírni, hogy mi az a balliberális, mert az is szeretnék lenni! Előre is köszönöm.
slomovicz
2012. április 12. 22:08
Engem nem érdekel a politikai címke. Alapból, csak kényszerűségből érdekel a politika. Egy normálisabb országban, egyáltalán nem kell politikai irányzathoz tartozni, max a szavazáskor eldönteni a szavazásommal, hogy az előző négy évben- hatalmon lévők jól- vagy rosszul végezték e a dolgukat. Amit az elmúlt húsz évben a szocik- ezzel az országgal műveltek,- viszont egy biztos véleményem kialakult--EZEKET SOHA TÖBBÉ! Nincs az az Isten! Bármit is ígérnének. Ugyhogy magamró,l csak azt tartom, hogy én csak egy magyarországot szerető polgár vagyok , nem érdekel ennél jobban a politika. Leszarom. A politika egy haszontalan dolog- normális országban. De köszönhetően a vörösfasisztáinknak, ez- nem egy normális ország, már húsz éve! Amig végleg el nem tűnnek a hatalomból, ki kell tartani a polgári oldalnak. Az új alkotmánnyal és minden mással az alapok már megvannak.
Soma
2012. április 12. 16:54
Van útmutatás! Úgy hívják, hogy: tisztelet, alázat, munka és mások megbecsülése. Jó iránytű még a hazaszeretet is. Egyértelmű és gyors a párbeszéd is , valamint észre kéne venni, hogy a 40-50 éves "öregek" nem szükségszerűen hülyék! Sőt! A még idősebbek sem azok. "Nem marad más, mint hogy a konzervatív hajlamú fiatal értékeket válasszon, hogy saját maga alakítson ki válaszokat bizonyos kérdésekre," Ezt meg lehet tenni, de a végeredmény az lesz, hogy állandóan harcolni kell , mert a konszenzus is hozzátartozik az együttéléshez, ha nem akartok mindenkit kiirtani, aki nem ti.
Felebarát
2012. április 12. 16:02
bal meg jobboldal konzervativ vagy liberális és ezeknek kombinációi csak szavak, ma már nem jelentenek semmit, csak rá lehet húzni valakire, és skatulyázni... ballib jobb konzervativ jobb radikális hol van jobblib a bal konzervativ...stb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!