A tévémaci nem önálló mesefigura

2012. április 11. 16:13

A köztévének a mesék célcsoportja, azaz a gyerekek szempontjai a legfontosabbak, akik értelemszerűen nem nosztalgiáznak, viszont egy elavulttá váló TV Macival idővel már nem is tudnak azonosulni.

2012. április 11. 16:13
MTVA
Index

„Mi volt az eszmeiség, ami az új tévémaci elkészülését segítette? Másképpen, mi az új üzenet?

Az új főcím létrejöttét nem egy üzenet megfogalmazása motiválta, sokkal  inkább az igény, hogy a mesék főcíme mindig tükrözze az adott korszakot.  Mert fontos, hogy a gyerekek magukra ismerjenek a TV Maci figurájában, azonosulni tudjanak vele. A legutóbbi változat nyolcvanas évekbeli  elindulása előtt gyakran korszerűsítették a TV Macit, azóta ez elmaradt. Számolni kellett természetesen azzal is, hogy erős lesz a nosztalgia a régi TV Maci iránt, hiszen generációk nőttek fel az eddig használt  főcímen. Ugyanakkor a köztévének a mesék célcsoportja, azaz a gyerekek szempontjai a legfontosabbak, akik értelemszerűen nem nosztalgiáznak, viszont egy elavulttá váló TV Macival idővel már nem is tudnak azonosulni.

Miért kapott testvért a maci?

Mert fontos, hogy a  televíziózással töltött időt lehetőség szerint közösségi élményként  éljék meg a gyerekek, hasonlóan a közös játékhoz. A 60-as években még  természetes volt, hogy a tévénézés közösségi esemény, ezért akkoriban a  főcímekben még a rendszerességre és a higiéniára való nevelésen volt a  hangsúly. A higiéniai szokások azonban legalább annyira megváltoztak  azóta, mint a tévézéssel kapcsolatosak. A tévénézés mára gyakran  magányos tevékenységgé vált, a televíziót sok szülő »bébicsősznek«  használja, hogy lekösse valamivel a gyereket, és ez nem szerencsés. A  gyerekek óhatatlanul azonosítják magukat a TV Macival, és ha az új főcím azt a példát mutatja nekik, hogy közösen jobb mesét nézni, akkor remélhetőleg a játékokhoz hasonló közösségi eseményként kezelik majd  általában a televíziózást is: megbeszélik az élményeiket, nem maradnak  egyedül a látottakkal. Adott, hogy egy mesét néző kisgyereknek a  közösség a családot, a hasonló érdeklődésű társaság pedig leginkább a testvérét jelenti, ezért térnek vissza testvérpárként a TV Macik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. április 15. 11:41
Ezek a magyarázatok nemes egyszerűséggel mondva,baromságok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!