Szinglik, meddőség, nyugdíjreform

2012. június 21. 13:20

Nem feltétlenül létszámában több, hanem elegendő számú, de minőségileg magasabb kvalitású munkaerőre lesz a jövő társadalmának szüksége.

2012. június 21. 13:20
Botos József - Botos Katalin
Pénzügyi Szemle Online

„Természetesen járulékot az tud fizetni, aki jövedelemre, munkajövedelemre tesz szert. Keresnie, és találnia kell tehát munkát! Ez feltétlenül kitágítja a nyugdíjproblémát a gazdaságpolitika alapkérdése, a foglalkoztatás irányába. Itt a nyugdíjrendszer csak szerény ösztönzési lehetőségekkel bír. A gazdaságpolitikának a feladata a munkahelyteremtés. Legfeljebb annyit tehet a nyugdíjrendszer, hogy a több gyerekes családok foglalkoztatása esetén nyugdíjkedvezményt javasol a munkáltató számára, hogy ösztönözze az ilyen munkavállalók munkához jutását. De itt se lehet szó ingyen ebédről: a különbözetet a költségvetésnek át kell vállalnia, foglalkoztatáspolitikai alapon.

Ha azonban van ilyen ösztönzési szándék és lehetőség a politikában, akkor azt érdemes ezzel a differenciálással megvalósítani. Így egyszerre segítenénk a sokgyermekesek munkához jutását, és a vállalati versenyképesség javulását. A rendszer legneuralgikusabb kérdése a foglalkoztatás lehetőségének biztosítása. Hogyan merjen gyermeket vállalni bárki is, ha most, és a jövőben is az elhelyezkedési lehetőségek rendkívül rosszak? Ha maga nem tud elhelyezkedni, és a gyermekei számára nem mutatkozik biztos életpályamodell? Nézzük meg az EU déli államait, látható, hogy a fiatalkorú munkanélküliek aránya még az átlagosan is magas munkanélküliségi számokból is kiemelkedik. Ha nincs egy országban fenntartható gazdaság, amely működőképes és folyamatos jövedelmeket termel, mindenféle nyugdíjrendszer halálra ítélt.

Szándékosan nem mondok gazdasági növekedést, mert igazából az a lényeg, hogy a gazdaság mindig képes legyen gazdaságosan eladható termékeket előállítani, s ez nem feltétlenül jelent növekvő gazdaságot. Nyilván a fenntartható gazdaság nem megcsontosodott szerkezetet, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon rugalmas, alkalmazkodásra képes gazdálkodó egységeket kíván. Ennek pedig egyik kulcstényezője a humán tőke. Ez a követelmény abszolút összhangban van az általunk javasolt nyugdíjrendszerrel. Nem feltétlenül létszámában több, hanem elegendő számú, de minőségileg magasabb kvalitású munkaerőre lesz a jövő társadalmának szüksége. Javaslatunk azokat a taníttatásra fordított erőfeszítéseket honorálná magasabb értékkel a nyugdíjpontokban, amelyek a minél képzettebb fiatalok felnevelését eredményezték. Ennek elvi alapját az adja, hogy magasabb humántőke értékhez magasabb beruházási ráfordítások kellenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. június 22. 09:59
""Nem feltétlenül létszámában több, hanem elegendő számú, de minőségileg magasabb kvalitású munkaerőre lesz a jövő társadalmának szüksége.""" Az ipari robotok még gyerek cipőben járnak. Az ipari robotok fejlődésével egyre kevesebb élőerőre van szükség. Azért jó lenne már végre erről is beszélni. Csak mondom előre, hogy nem soká eljön az az idő, hogy emberek 100 milliói úgy fognak megszületni, hogy halálukig soha egyetlen percet nem fognak dolgozni. És nem azért, mert nem akarnak! Amit ő tud azt egy robot megcsinálja.
I.Preskin
2012. június 21. 22:00
Kis büdös zsenge görénykék akik pejorparaszt módjára bejártok dógozni állami csecsen (utikőccség térítés) miért nem sztrájkoltok, hogy mindenki legyen egyenlő?
Kal
2012. június 21. 21:51
Szegény nyugdíjrendszer! Mit nem akarunk még csinálni vele?! Már az eddigi átalakítások miatt is teljesen újra kell írni a szociálpolitikai tankönyveket. Pár évvel ezelőtt egy szoc-pol vizsgán valaki megeresztett volna egy olyan gondolatsort, ami Mo-n végbement a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán, akkor páros lábbal rúgták volna ki amiatt, hogy nem ismeri a biztosítási rendszerek lényegi elemeit, pl. a várományt, stb. Aztán persze lehet, hogy a Strassburgban is erre fognak juti, dehát addig akár több kiadást is megérhetnek az új szoc-pol tankönyvek. Addig ugyanis, amíg azt mondjuk, hogy a nyugdíjrendszerünk biztosítás alapú, nincs helye benne semmilyen más társadalmi célkitűzés elérését szolgáló elemnek. Hiába igaz, hogy mára Mo. egyik legdurvább társadalmi problémájává nőtt a demográfiai válság, a szerzők által javasolt megoldás elvi alapon mégsem támogatható. A demográfiai válságot - annak ellenére, hogy ez előfeltétele a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának - nem a nyugdíjrendszer átalakításával kell megoldani. Ha egy intézményrendszer - mint amilyen a tb-i nyugdíjrendszer - egy tőle idegen elemet akarunk beépíteni, akkor az nem fog működni. Maguk a szerzők is elismerik az eredeti cikk végén: "Azt is gyakran felvetik, hogy ha a gyermekpontok túl nagy szerephez jutnak a munka-nyugdíjjal szemben, netán gyermek hiányában „malus" pontot kapnak, akkor sokan nem fognak legális munkavállalásra törekedni, s nem fehéredik a gazdaság. Ez az észrevétel is jogos." Jogos bizony!
Jancsipapa
2012. június 21. 18:54
Már 1989-ben üres volt a nyugdíjkassza.Azóta megy a küszködés.2010-ben aztán megint elvitte egy szűk pénzügyi csoport.Most aztán mindenki hibás,mindenkit okolnak,csak azokat nem akik BŰNÖSÖK!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!