Soproni élmények

2012. június 08. 09:12

Tényleg itt tart a magyar vendéglátás mainstream vonala? Nagyítóval kell keresni a minőségi borokat a kékfrankos fővárosában?

2012. június 08. 09:12
Élet és bor

„A lényeg az, amit a vendég megél, hiszen ezt utána elmeséli az otthoniaknak, akik jobb esetben szintén szívesen érkeznek hozzánk. Nos, ezért nem mindegy, hogy milyen élményekkel távoznak a külföldi barátaink. Hazai résztvevőként Sopron felé indulva bíztam benne, hogy majd végre megmutatjuk, mi fán terem a soproni borvidék, és hogy milyen is az igazi, autentikus soproni bor. És a magyar ételek. És a kettő együtt-ami a legfontosabb. A tapasztalatok azt sugallják, hogy van hova fejlődni, Sopron belvárosa-azon impulzusok alapján, amelyek minket értek-gasztronómiai szempontból teljes csalódás és kudarc. (...)

Mindezek után reménykedtem, hogy legalább a belváros szívében található Gyógygödör borozóban majd hozzájuthatok némi minőségi sopronihoz. Tévedtem. Félédes házasítás, dunamelléki cabernet sauvignon és kékfrankos, balatoni(!) félédes (sic!) szürkebarát, vizespohárból, nyolcszáz per liter. Mindegyik tétel üres, egyszerű és végtelenül gyenge, a trágyaszagú kékfrankos érthetetlen jelenség számomra a Fő téren. Tényleg itt tartunk? Az azt hiszem, baj.

Tényleg itt tart a magyar vendéglátás mainstream vonala? Nagyítóval kell keresni a minőségi borokat a kékfrankos fővárosában? Elkeserítő élmények és tapasztalatok, attól függetlenül, hogy a konferencia szervezettsége és a személyzet koordinációja minimum tökéletes volt. És még a külföldi vendégeink is jó szájízzel távoztak. Kaptak inni. Sokat. És ott, ahol 1800 forintért soknak találnak egy Weninger Kékfrankost a közeli szuvenírboltból, ott tényleg nem is kell komolyabb bor. Mert nem mutatkozik igény a minőségre, csak a mennyiségre. A miből? kérdés pedig fel sem merül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rvino
2012. augusztus 16. 19:37
A méltatlankodás helyett várnám néhány poncichter borissza kommentjét arról, hová kell menni jó kékfrankost inni Sopronban.
nemjoe
2012. június 17. 19:27
Min is csodálkozik a kedves cikkíró? A vendéglátósok akik nem a szűk - vendéglátóhelyeket alig látogató - gazdag vendégkört célozzák, nem fognak aranyárban beszerezhető "minőségi" borokat árulni, zéró haszonkulccsal. Könnyű - még ha megalapozottan is - fikázni a helyzetet. Esetleg lehet megpróbálni fizetőképes kereslet hiányában valami pörgős üzletet csinálni.... Aztán megosztani a tapasztalatot...
gutman
2012. június 17. 19:23
Túl van tán egy kicsit pörgetve ez a boros téma már Magyarországon... Abban lehet igazság, hogy "jó bornak is kell a cégér", de amikor már minden nap a csapból is bor folyik a tv-ben, akkor kezd kontraproduktív lenni a dolog.(számomra) Engem sokkal jobban felháborít, hogy 12%-os a munkanélküliség és minden második 30 alatti elmenne az országból...
drieno
2012. június 12. 09:13
tavaly voltam Sopronban, totál halott volt a város, mindenki Ausztrában dolgozik, boltok üresek vagy eladóak, a fogászoknál meg a kozmetikusoknál volt tömeg, azon kívül sivatag az emberek már kocsmába se járnak, de nemcsak Sopronban, máshol sem, mert nincs rá pénzük mindenki a saját túléléséért küzd, aki még valamennyire talpon van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!