Nem maradhat ciki szakmunkásnak lenni

2012. június 12. 18:48

Az a tapasztalatom, hogy a fiataloknak elsősorban nem a szakmát kell elsajátítani az iskolában, hanem a hozzáállást. Interjú.

2012. június 12. 18:48
Jávori Dávid
Heti Válasz

A tisztességes munka Magyarországon gazdasági helyzettől függetlenül hiánycikk. Dunát lehet rekeszteni a lakásfelújításos sztorikkal: átejtett megrendelők, trehány, lopós »Moszkva téri« segédmunkások – sorolhatnánk.


A bizalmatlanság tényleg jelen van. Azok az emberek sem tökéletesek, akikkel mi a Szakemberklubban dolgozunk. Viták is előfordulnak, ami természetes. A lényeg, hogy a végén mindenki elégedett legyen. Nekem ez a célom; közben lehet akár balhé is. Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki ne érkezzen pontosan, ne végezze el a felméréseket és nem fog előállni befejezés előtt hirtelen 100 000 forintnyi »nem várt költség« sem. (...)

Elég sok vitát váltott ki az utóbbi időben a megváltozott szakképzési törvény. Hogyan válhat be Magyarországon a duális képzés, a három évre csökkentett szakiskolai tanulási idő?

Nem tartom fontosnak ezeket a változtatásokat. Az a tapasztalatom, hogy a fiataloknak elsősorban nem a szakmát kell elsajátítani az iskolában, hanem a hozzáállást. Az pótolhatatlan; a szakmát lényegében én is munka közben tanultam meg. A hozzáállás átadásában viszont minden a tanárokon múlik. Lehet bármilyen állami keret, bármilyen szintű átszervezés, ha alkalmatlan, vagy napi megélhetési gondokkal küzdő tanárok vannak a szakmunkásképzőkben, semmilyen minőségi javulás nem lesz itt.

Öt éve működtetik az Érme Üzleti Hálózaton belül Szakemberklubot. Nem rontanak ezek a fajta szerveződések a magyarországi kapitalizmus amúgy sem túl rózsás állapotán? Hiszen pont az a lényegük, hogy te ajánlasz engem, én téged, verseny pedig nem érvényesül.

A verseny nem szűnik meg, mert az árba semmilyen beleszólásunk nincs, az továbbra is a vállalkozó és a megrendelő megegyezésén múlik. Több példát is láttunk már, ami pont arról szólt, hogy két-három árajánlat után éppen a verseny miatt esett a választás egy klubon kívüli vállalkozóra. A hozzánk hasonló szerveződés semmi mást nem garantál, mint a becsületet. Ez plusz garanciát jelent a megrendelő felé, biztonságot ad és jelzi a hozzáállásunk lényegét, vagyis azt, hogy az üzlet nem csak a profitról szól.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2012. június 12. 22:59
már csak azért is, mert a magukat "nem szakmunkásnak" tartók többsége szimpla szakmunkás, csak nem a taligát tolja, hanem a gépen pötyög vagy papirosokat írogat az értéktelen diplomájával.
trollmagnet
2012. június 12. 21:18
Majd ha megfizetik a szakmunkát akkor nem lesz ciki. Addig sajnos ciki lesz.
kjkj945
2012. június 12. 19:21
Csak azt is tudni kellene, milyen szakmunkásokra van szükség? Anélkül mire képzik ki őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!