Az ausztrál zene fos

2012. július 06. 09:43

Nagyon jó ausztrál együttesek, zenészek vannak, de a közízlés borzalmas. A kommersz house- és rockzenére van leginkább igény. Interjú.

2012. július 06. 09:43
Benjamin Stanford/Dub FX
Hír24

Alapvetően utcai zenészként könyveltek el, most mégis az egyik legdrágább budapesti szállodában beszélgetünk. Öltönyös pasi hozza a limonádét, és öt csillag van az ajtón. Bárki cserélne veled a szomszéd aluljáróból.

Ezért a szállodáért a vendéglátóim, a fesztiválosok fizetnek, és ha rajtam múlna, valószínű valamelyik egyszerűbb hostelben szálltam volna meg egy kis utcácskában. Ne érts félre, ezt is nagyon élvezem. Például szupergyors itt az internet, ami nem elhanyagolható. Egy óra alatt öt filmet töltöttem le, szinte hihetetlen!

Na, jó, viccen kívül: a karrierem onnan indult, hogy utazni szerettem volna, világot látni, plusz az utcán előadni és eladni a zenémet. Nem a pénzcsinálásról szólt a dolog. De ahogy elkezdett egyre jobban működni ez az egész, egyre több és több fellépésem lett, nem vettem észre, hogy a szervezők micsoda pénzeket akasztanak le rajtam keresztül, miközben minimális százalékot fizetnek nekem. Egész egyszerűen sorozatban átvertek. Engem nem a pénz érdekel, hanem az egyenesség, szóval elkezdtem kérdezgetni őket, mennyi jegyet adtak el, mennyi a bevétel, majd rájöttem, hoppá, én csak 5 százalékot kapok, miközben miattam jönnek az emberek. Ezért megváltoztattam a szabályokat, és sokkal több pénz jött be. (...)

Nem vagy egy tipikus ausztrál zenész. Igaz, így hirtelen alig jut eszembe zenekar onnan.

Sorold!

INXS, Kylie Minogue és a Midnight Oil, bár egyik se a kedvencem.


Igen, mert az ausztrál zene fos. Nagyon jó ausztrál együttesek, zenészek vannak, de a közízlés borzalmas. A kommersz house- és rockzenére van leginkább igény. Szóval, ha egy zenész karriert szeretne befutni, pénzt keresni, fellépni, rádióban szerepelni, akkor mindenképp ilyen fosba kell az energiáját ölni. Akik maradnak a jó zenénél, nem tudnak belőle megélni, és hamar fel is adják. Ausztráliában csak 20 millióan laknak, ami nagyon kevés, ha azt nézzük, hogy egy európányi kontinensen fekszik. Nagyon nehéz turnézni, ismertté válni emiatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50
2012. július 07. 15:38
Én megnéztem. Fos. A Waltzing Matildát inkább meghallgatom.
Bisque Béla
2012. július 07. 15:38
"INXS, Kylie Minogue és a Midnight Oil, bár egyik se a kedvencem. " AC/DC Bee Gees The Fait The Predators..stb.
pierre bayle
2012. július 07. 02:47
Akinek nem a Birthday party, Nick Cave and the Bad Seeds vagy a Crime and the City Solution jut eszébe az aussie rockzenéről, az KÖCSÖG, BUNKÓ, PARASZT - erről a kérdezőről ennyit, irgum-burgum.
Forsz
2012. július 07. 00:11
"Több mint zseniális ez a figura. Őszintén örülök, hogy sikerult befutnia a zenéjével." ------------------------------------- Ismered a zenéjét? Nem hinném. Te csak arra reagáltál, hogy neked láthatóan tetszik a figura ostoba krakélersége. Én sem ismerem a zenéjét, nem is vagyok rá kíváncsi, de aki ex katedra kijelent dolgokat olyan műfajban, amely nem mérhető és semmi objektivitást sem igényel, olyan műfajban, amely kifejezetten a szubjektum alapján válik elfogadottá, vagy elvetetté, az a szememben egy arrogáns, pökhendi, öntörvényű és korlátolt tuskó. Aki kapásból kijelenti, hogy az ausztrál zene egy fos, az teljesen nyilvánvalóan szociopata. Mert - bár fogalmam sincs az ausztrál zenéről (egyáltalán miről is beszél?), de azt tudom, hogy így csak problémás emberek szoktak beszélni. Tudjuk, hogy ezek a dolgok soha sem valós értékek, hanem pillanatnyi trendek és pillanatnyi izlések szerint vannak fenn, vagy lenn. Az előadók zenei képességei és virtuozitása, az lehet objektív megítélés tárgya, de a trendfüggő zene az soha. Az egész cikk éppen e miatt lett számomra érdekes, mert a zene, ami itt terítéken van, az nem igen, viszont az emberi viszonyulások, az emberi butaság mindig érdekel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!