Alföldi és a Kultúrkampf

2012. július 07. 14:28

A kultúra terén nem lehet egyértelmű igazságot tenni abban a kérdésben, hogy vajon a politika vagy a művészet igényeinek, elvárásainak van-e primátusa.

2012. július 07. 14:28
Kozma Georgina
Campusonline

„Mióta Alföldi a Nemzeti Színház élére került, többször keveredett politikai botrányba. Igen megosztó személyisége miatt nemegyszer ágáltak ellene vezető pozíciójú politikusok. Még tüntetést is szerveztek ellene – ezzel egy időben szimpátiatüntetést mellette –, illetve civilek megalapították az Alföldi ellen és mellett kiállók Facebook-oldalát is.


A közelmúltban ismét a politika terítékére került az Alföldi-ügy, mikor L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Duna Tv Közbeszéd című műsorában arról diskurált, hogy változásra számít a Nemzeti Színház élén. Az ügy amiatt is figyelemre méltó, hogy a pályázatot még ki sem írták, a többi aspiránsról még nincs pontos információ, illetve a kiválasztásban kulcsszerepet játszó szakmai kuratórium tagjairól sem lehet még semmit tudni. (...)

Alföldi 2010 óta folyamatosan konfrontálódik a Jobbikkal, hiszen a Nemzeti igazgatójának többször is sikerült átlépnie a láthatatlan erkölcsi határt a parlament szélsőjobboldali pártjánál. Az első komolyabb ütközetre akkor került sor a két fél között, mikor Alföldi kiállt az alkoholos befolyásoltság alatt balesetet okozó Stohl András mellett, és ez kicsapta a biztosítékot a szélsőjobboldali pártnál. Már Réthelyi Miklós miniszterjelölti meghallgatásán a direktor menesztését propagálta a Jobbik – a szimpátia szintjét mutatja az is, hogy Novák Előd »Alföldi Robertaként« emlegette, utalva az igazgató feltételezett homoszexuális beállítottságára. De akkor Réthelyi és L. Simon László – aki akkor még a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke volt – úgy vélte, a hangsúlyt inkább a finanszírozási problémák megoldására kell helyezni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2012. július 07. 18:41
A Nemzeti élére komoly ember való. Az MSZP-s képviselő apuka ma már nem elég, nem Hiller elvtárs dönt.
smogger
2012. július 07. 18:21
Ha te mondod, aki hetente jár szinházba és kiállításokra.........bobber nem is élsz itthon, te pöcsvezér.
Claypool
2012. július 07. 16:53
Nem értem a cikket.. Kozma Georgina felsorol egy csomó történést az elmúlt néhány évből, és kész..Hol az állítás?Hol a vélemény ebben a cikkben? Semmi állásfoglalás? Mit lájkoljak ezen,vagy miért utasítsam el? nem értem..
Hajdú Sógor
2012. július 07. 16:44
Nyomorult Georgina kedvence: http://1.bp.blogspot.com/_RpTRoam5eOc/TPgY1I_grbI/AAAAAAAAQ8s/NKuo8oSsqks/s1600/RareMapplethorpe.jpg http://artnews.org/files/0000023000/0000022609.jpg/Robert_Mapplethorpe.jpg Mi bajuk van ezeknek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!