Finomabbak a gyógyszerek

2012. augusztus 21. 09:10

Istvánnak sikerül stabil államot rögzítenie, ha hagyja dúlni-fúlni a lázadókat? Aligha. Móresre kellett tanítania, el kellett rettentenie. Mi persze nem csinálnánk ilyet már.

2012. augusztus 21. 09:10
Foray Nándor
Gépnarancs

„Ki nem »fenevad«? Ünnepeljük kizárólag az ápolónőket? Bár ők se feddhetetlenek, ugyebár.

Egyáltalán volt alternatívája? Istvánnak sikerül stabil államot rögzítenie, ha hagyja dúlni-fúlni a lázadókat? Aligha. Móresre kellett tanítania, el kellett rettentenie. Mi persze nem csinálnánk ilyet már. Ő vérengzés által tudott egységet, hosszú távon biztonságot teremteni. Legyünk körültekintőek, vegyük számba az enyhítő körülményeket, Szent Istvánnak is kijár a korrekt megközelítés.

Nem a relativizálás a baj, sőt, minél többet tudunk Istvánról, annál jobb. A baj az összemosás, a disztingválás mellőzése, az úgymond »személyeskedés«. Igen, mészárolt, nem árt leszögezni: példáját ebben nem követjük. Viszont: a rombolás mellett épített is? Miért nem az építményt csodáljuk? Értékeljük külön a sakkfigura mozgását és azt a személyt, aki mozgatja.

Balavány György ezzel kezdi, és ezzel be is fejezhette volna: »István király politikai teljesítménye vitathatatlan.« Valóban. És? Augusztus huszadikán politikai teljesítményét dicsérjük. Nem válogatott kínzásait. István örökségéből eldobjuk magunktól azt, amit el kell, elvisszük magunkkal azt, amit el kell. Augusztus húsz szóljon az utóbbiról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
négyzetgyök
2012. augusztus 21. 13:43
Az embert teljes egészében kell nézni, különben úgy járhatunk, hogy megkedveljük Hitlert és Lenin elvtársat, mert mindketten roppant szerették a gyerekeket.
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 21. 12:25
FN-nek: Halavány vagy, mint Balavány.
durrbele
2012. augusztus 21. 11:38
Legnagyobb tévedés azt hinni hogy eltűnt volna a magyar István "áldásos" tevékenysége nélkül.Ugyanis magyarok szoros törzsszövetségben éltek és csak egy törsz volt ezek közt a magyar.Minthogy Magyarországot sem csak a magyarok tartották fenn több mint ezer éven át.Harcainkban ott voltak nemzetszövetségeseink akik elismerték a magyar uralkodót és mint országukat Magyarországnak tartották.Tévedés hogy mi elnyomtuk,állandóan rabigába tartottuk az itt élő népcsoportokat.Akkor hasonló lett volna a helyzet mint ma Izraelben.Örökös háborúban élt volna e nemzet.És egy külső támadás esetén nem velünk vállvetve harcolt volna Zrinyi,Dobó Hunyady hanem ellenünk fordultak volna.Hazugságra épül az egész történelmi múltunk.Jó lenne helyére tenni a dolgokat.
kjkj945
2012. augusztus 21. 11:25
Ennek a cikknek mi köze van a gyógyszerekhez?? Főként a finomabbhoz???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!