Egyháziasság és vallásosság

2012. augusztus 19. 13:53

Alakuljanak bárhogy is a történelmi folyamatok, az „Isten-kérdést” nem lehet levenni a napirendről. Marad tehát a hit. Még az ateistának is.

2012. augusztus 19. 13:53
Köntös László
reposzt
„A kutatás alátámasztani látszik azt az Európában jól ismert történeti folyamatot, amelynek a lényege az egyháziasság és vallásosság szétválása. Míg az embereknek az egyházból való kivonulása valóban drámai, addig a folyamat nem vezet egyértelműen ateizmushoz, hanem inkább jellemző a kutatásban önmagukat »nem vallásosként« meghatározók attitűdje: a »nem vallásos« nem feltétlenül »ateistát« jelent, hanem sokkal inkább azt, hogy nem vallásosak a szó egyházias értelmében. Más fogalmakkal, Európában ez a kulturális kereszténység jelensége. (...)

A kérdés természetesen az, hogy az eddig ismert tendenciából – egyháziasság és vallásosság szétválásából – hosszú távon mire lehet következtetni. Vajon a történelmi egyházak kiürülése továbbra is folytatódik-e? Vajon az elegyháziatlanodás folyamata egy általánosan elfogadott ateista világkép kialakulása felé vezető út része - e? Vajon modernitás és ateizmus tényleg egymást feltételező fogalmak-e? Történelmi távlatok hiányában ezekre a kérdésekre ma még nem lehet válaszolni. Mint tudjuk, minden történet csak a vége felől értelmezhető. Addig marad a feltételezett jövő.

Ám azt tudni lehet, hogy alakuljanak bárhogy is a történelmi folyamatok, az »Isten-kérdést« nem lehet levenni a napirendről: az ember számára nincsen semmilyen biztos értelmezési keret, melynek alapján létének végső vonatkozásaira egyszer s mindenkorra magyarázatot tudna adni. Marad tehát a hit. Még az ateistának is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buddhafoga
2012. november 15. 16:16
Csakhogy a világban semmi magyarázható Isten nélkül, sem a világ keletkezése, sem a jelenségek, sem semmi...
buddhafoga
2012. november 15. 16:16
amit itt írsz, ez mind feltételezés...
Ászok
2012. augusztus 23. 06:00
Pártatlan lennék csak azért ,hogy ne sértsek senkit. De nem lehetek mert éppen arról vitatkozunk,hogy hinnem kell vagy lehetek "hitetlen". Talán lehetek mert vitánk az a terület amely mindenki legbensőbb sajátja a hite és a hit területén aztán semmit sem lehet ellenőrizni. De akkor a véleményem a saját hitem? De ez most miért probléma? Talán mert ma semmi sem drága, az egyházat csatasorba állítani. Gumicsonttal hitegetni, a szekularizáció élharcosának megtérése sem más mint "pávatánc" a sekrestyében. Félő a keresztyén erkölcs értelmezése sajátosan máson kérhető csak számon. Ha az egyház nem tartja magát távol a pártpolitikától, menthetelenül leprostituálódik és ripacs celebekkel együtt építgetheti egzisztenciáját az új "világ"eljövetele érdekében.
Csomorkany
2012. augusztus 23. 06:00
Nem te vagy az első próbálkozó, de ez túl kicsi. Sajnálom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!