Milton Friedman 100: a szabadság közgazdásza

2012. augusztus 01. 07:35

Meggyőződése volt, hogy kizárólag minél állammentesebb viszonyok, nem pedig a bármilyen előjelű etatizmus biztosítja a gazdasági prosperitást és a hosszú távú biztonságot.

2012. augusztus 01. 07:35
Seres László
Seres László
Kapitalizmus.hu

„Friedman meggyőződése volt, hogy az egyén és privát vállalkozásának szabadsága elválaszthatatlan a társadalom szabadságától, és hogy kizárólag minél állammentesebb viszonyok, nem pedig a bármilyen előjelű etatizmus biztosítja a gazdasági prosperitást és a hosszú távú biztonságot. Közgazdasági érveit sohasem valamilyen steril, üres térben, hanem egy élhető, szabad társadalom reményében vezette elő.

Ha viszont a szabadság híve volt, hogyan adhatott tanácsokat Augusto Pinochet-nek? - hangzik a leggyakoribb vád vele szemben. Hát úgy, hogy soha nem adott tanácsokat Pinochet-nek. Egy magánalapítvány meghívására érkezett Chilébe, az ott tanító/tanácsadó chicagói fiúk meghívására, hogy deregulálja, privatizálja, működőképessé, szabadabbá tegye a hiperinflációs, katinai juntás rögvalóságot. Megtette. Soha nem támogatta a diktatúrát, sőt, minden gazdasági tanácsa arra irányult, hogy fellazítsa a struktúrát.

Ha nincs Friedman, nincs Reagan és Thatcher, ahogy megismertük. Ha nincs Friedman,ha nincs a chicagói iskola, akkor reagonomics sincs, és akkor talán ká-európai rendszerváltás sincs, kínai (egyelőre államkapitalista, de várjuk ki) kváziforradalom sincs. És Milton Friedman nélkül sokkal, sokkal kevesebbet tudnánk arról, milyen szorosan összefügg szabadságunk azzal, hogy a kormányzat lehetőleg csak a forgalomban lévő pénz mennyiségét kontrolllálja, nem pedig az életünket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2012. augusztus 01. 16:50
A kulturális sokszínűség nagyon fontos érték, és az emberek szabadsága, törvényekbe vetett hite szintén. Egy festmény értékét sem a vászon és a rákent festék ára határozza meg, hanem az a szellemi tartalom, amit képvisel. Lehet, hogy ezek a dolgok nem írhatók le számokkal, de még az is lehet, hogy leírhatóak. A gazdasági fejlődés önmagában nem ér semmit. Lehet egy társadalom gazdag, de ha nem jó ott élni, ha nincs meg a polgári attitűd szabadsága, ha nem boldog az ember, akkor nem sokat ér a gazdagság.
Hajdú Sógor
2012. augusztus 01. 13:44
Friedman 1912. július 31-én született New Yorkban magyarországi zsidó bevándorlók gyermekeként. Apja Friedman Jenő Saul[1], anyja Landau Sára Eszter volt, akik Beregszászról (ma Ukrajna) vándoroltak ki az Újvilágba. 1973–1974 között Pinochet chilei diktátor gazdasági tanácsadójaként dolgozott.
sky.net
2012. augusztus 01. 09:56
annyira állam ellenes hogy a fed es magán péznyomda helyett az állam hatáskörébe utalná a pénzkibocsájtást, korlátozva ezzel a bankok túlhatalmát stb lehet hogy ez egy másik nóbel díjas friedman milton a drábik féle
drieno
2012. augusztus 01. 09:34
vita helyett csak két jellemző évszám, amikor megmutatkozott, mi történik, ha a "szent piac" veszi kézbe a dolgokat: 1929, 2008 az európai adósságválság is arról szól, hogy a bankok bedőlését az államok megakadályozták, kvázi átvállalva a bankok elbukott pénzeinek kifizetését, így a banki adósságválságból állami adósságválságot kreáltak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!