Esőt csináltam a Campuson

2012. augusztus 01. 12:24

Tökhülye vagyok a fizikához. Ha szégyen, ha nem, ez van, ami keveset tudok róla, azt Öveges prof tévés kísérleteiből jegyeztem meg, Heki kutya kijön a házából ha ráüvöltünk és így tovább.

2012. augusztus 01. 12:24
sixx
Index

„Tökhülye vagyok a fizikához. Ha szégyen, ha nem, ez van, ami keveset tudok róla, azt Öveges prof tévés kísérleteiből jegyeztem meg, Heki kutya kijön a házából ha ráüvöltünk és így tovább, a gimnáziumban is csak azért kaptam kettest, mert a tanárnő nem akart velem szívni a pótvizsgán. A debreceni Campus fesztiválon kapott egy sátrat a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizika Intézete, ahol pár lelkes fizika szakos hallgató pont olyan kísérletekkel igyekszik emberközebe hozni a fizikát, mint annak idején Öveges József, persze hogy elmentem megnézni.

Ha van valami vitathatatlan erénye a The Big Bang Theory, azaz Agymenők című vígjátéksorozatnak, az az, hogy szerethetővé tette a tudósokat, akik lelkesen ugrálnak fel s alá, ha egy gyurmának kinéző anyag a földre fektetett hangfal egyik hangszórójának membránján táncol, majd amikor a zene elhallgat, folyadék halmazállapotúvá válik.

Soha Rudolf Ferenc, a Debreceni Összefogás a Fizikáért (DÖFI) tagja ezt a (nekem) furcsa jelenséget is megmutatja, kérem szépen, kukoricakeményítő és víz 1:1 arányú elegyéről van szó, amit, ha ráöntenek egy hangszóróra, akkor folyékony halmazállapotú, de a rezgés hatására összeáll, és simán gyúrhatóvá válik, ha pedig a hang amplitúdója megfelelő, még táncolni is kezd - ettől vesztek meg a tévésorozat tudósai is.

»A nem-newtoni folyadék háztartási keményítő vagy kukoricakeményítő és víz keveréke, bármelyik háztartásban előállítható. Érdekessége, hogy kis sebesség és erő hatására tejszerű, normál folyadékként viselkedik, de ha nagyobb erővel hatunk rá, nagyobb sebességgel mozgatjuk, akkor egyre jobban megszilárdul« - magyaráz a fizikus, és egy lavórhoz visz, amiben ez a folyadék lötyög, benne bokáig elmerülve egy lelkesnek tűnő kolléga. A kísérlet pofonegyszerű, ugrálni kell a folyadékban, ami a szemünk láttára keményedik meg, ahogy az atlétatrikós fizikus ugrál benne. Ennek a kísérletnek a lényege a viszkozitás, aminél én már elvesztettem a fonalat egy kicsit, de körülöttem mindenki bólogatott, szóval velem van baj.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!