Marad-e szabad média Magyarországon?

2012. augusztus 27. 20:41

A Fidesz olyan helyzetet teremt, amelyben az ország politikai napilapja pártlappá válik, méghozzá úgy, hogy az MSZP-nek gyakorlatilag fizetnie sem kell érte.

2012. augusztus 27. 20:41
Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce

„A Ringier az egész közép-kelet-európai térségben összebútorozott az Axel Springerrel, az egyesülés csupán két országban nem jött létre: Romániában (ahol az Axel nincs jelen), és Magyarországon. Itthon azért, mert a kormányváltás idején a Gazdasági Versenyhivatal már nem merte engedélyezni a fúziót, az új felállásban pedig az NMMH, majd személyesen Szalai Annamária vonta magához a döntési jogkört (de nem döntött). A hírek szerint a folyamatot a miniszterelnök személyes figyelemmel kísérte. A GVH megbízott szakértőjének korábban nyilvánosságra került véleménye szerint szakmai okok nem indokolják, hogy a fúzió ne jöhessen létre, és a Népszabadság semmilyen módon nem akadálya az egyesülésnek, tekintve, hogy az Axel Springernek nincs országos politikai lapja. A közelmúltban az Axel Springer vezetője állítólag tárgyalt Orbán Viktorral és Szalai Annamáriával. 

A bennfentesek most úgy tudják, hogy a kormánypárti irányítású médiahatóság engedélyezi az eddig blokkolt fúziót, de csak azzal a feltétellel, ha abból a Népszabadság kimarad, és a Ringier megválik a laptól (ugyanakkor például a női és az életmód-magazinok területén, ahol mindkét cég érdekelt, és a fúzió után egyértelmű piaci túlsúly jön létre, semmilyen intézkedést nem várnak el az egyesülő felektől). A »fent« kiagyalt eljárás szerint a Ringier jelképes áron felajánlja a részesedését a Szabad Sajtó Alapítványnak, vagyis annak az alapítványnak, amelyen keresztül az MSZP őrzi tulajdonrészét a lapban.

Tehát: a Fidesz olyan helyzetet teremt, amelyben az ország politikai napilapja a teljes politikai függetlenség helyett pártlappá válik, méghozzá úgy, hogy az MSZP-nek gyakorlatilag fizetnie sem kell érte. Hogy mi a jó ebben a Fidesznek? Leginkább az, hogy – ha az ügyletet valóban lebonyolítják – onnantól bármit, amit a Népszabadság ír, le lehet söpörni az asztalról azzal a felkiáltással, hogy »csak a szocik pártlapja hőbörög«. A politikai nyilvánosságban kitisztulnak a frontvonalak. Szinte csak jobb- és baloldali orgánumok maradnak, jelentős jobboldali túlsúllyal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amarkod
2012. augusztus 31. 15:23
Népszabadság szabad volt? Ugye viccelsz.
Zalailáma
2012. augusztus 29. 16:53
Tekintve a Népszabi fölhalmozott tartozásait (ca. 900 millió Ft) nem lesz egyszerű feladat az MSZP-nek megmenteni a csődtől a kedves pártlapot. Kíváncsi vagyok, melyik szoci nagytőkés lát annyi fantáziát a lapban, hogy beletegye a pénzét. Csintalan kocsmároson kívül hallott már valaki jelentkezőről? Tréfás lesz, amikor "Magyarország legkedveltebb napilapja", amit valaha állítólag egy millióan olvastak, a köpönyegforgató zsírdisznó Lehel téri becsületsüllyesztőjének itallapját fogja reklámozni.
kispufi
2012. augusztus 29. 16:53
Ejnye már, hát eddig ki tartotta függetlennek a népszabódást, már önmagukon meg az azt kezükben tartókon kívül? Ki gondolta eddig, hogy nem az mszp véleményét harsogja vissza? Ugye nem gondolod azért te sem komolyan, hogy hőbörgő pártlapnál több volt valaha is?!
Peckes Galamb
2012. augusztus 29. 16:53
Élő példa vagy a szabad magyar médiára. Hogy hozzád hasonló kretén bármit leírhat, szabadon, bármilyen baromságot. Bizonyíték? Amit most ide röffentettél Weisz Manfréd Huba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!