Elmúlt a szerelem - az XX új albuma

2012. szeptember 16. 08:58

Az új lemez lényegét a zenekar legfontosabb tagja, Jamie XX tökéletesen elmondta egy hónappal ezelőtt a Quartnak: ugyanolyanok maradtak, csak kicsit öregebbek.

2012. szeptember 16. 08:58
Fábián Tamás
Quart

„Az új lemez lényegét a zenekar legfontosabb tagja, Jamie XX tökéletesen elmondta egy hónappal ezelőtt a Quartnak: ugyanolyanok maradtak, csak kicsit öregebbek. Alapvetően ezek a dalok is ugyanolyanok, mint az előző albumon, pedig már annak kapcsán is mindenki azt mondta, hogy az összes szám ugyanaz. Na most ez hatványozódott. Lehetne olyan közhelyeket mondani, hogy a mostani anyag zeneileg mennyivel érettebb, új hangzások kerültek be a minimal technótól az eggyel vadabb gitárszólókig, többször ereszti el az ember a haját, de fájdalmas mag változatlan: minden egész eltörött.

Ahogy a zenében és stilisztikailag a szövegben, úgy az érzelmi mondanivalóban is sok minden egyszerűbb, élesebb, elvágólagosabb lett. Kb. nyolcvan angol szó ismerete elég, hogy felfogjuk a szöveget és bármennyire virtuóz, a Coexist című lemezen hasonlóan sok akkord hemzseg, mint a Love The Way You Lie-ban. De talán nem túlzás azt állítani, hogy akik két évvel ezelőtt beleszerettek az XX-be, azok most nem muzikális fejlődésekre és esetleg egy dubstepes kikacsintásra vártak, hanem arra, hogy mi a sztori folytatása.

Kimondva

A történet menete pedig nem a happy end irányába mutat: mindkét fél szenved, ki jobban, ki kevésbé, ki a reménykedés fogságában él, ki egy reális valóságban a veszteség mértékének lehetetlen összeszámlálásával. Miközben felmerülnek a szokásos kérdések, nem lett-e túl korán vége, nem próbáljuk-e meg még egyszer, megspékelve olyan húsbavágó sorokkal, mint például az It felt like you really knew me / Now it feels like you see through me.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!