Orbán rendszere eltér Kádárétól

2012. szeptember 19. 10:54

A Fidesz-kormány legfeljebb abba bukhat bele, ha a gazdaságpolitikában nem tud sikereket elérni. Interjú.

2012. szeptember 19. 10:54
Halmai Gábor
168 Óra

- Tehát ön is úgy véli: megszűnt a demokrácia? Magyarországon diktatúra van?

– Nem szeretem az ilyen sarkos kijelentéseket. Bár igaz, ehhez hasonló véleményt neves külföldi jogászok is megfogalmaztak. Jelenleg az USA-ban, a Princeton Egyetemen tanítok, s egyik professzortársammal, Kim Lane Scheppelével könyvet írunk a magyarországi alkotmányos átalakulásokról. Amerikai kollégám is úgy látja: a Fidesz lényegében a ’89 előtti pártállami diktatúrához tért vissza. Én vitatom ezt, hiszen Orbán Viktor rendszere sokban eltér Kádárétól. Ugyanakkor állítom: ha a rendszerváltást jogállami forradalomnak tekintjük, akkor itt 2010-ben alkotmányos »ellenforradalom« zajlott. Hihetetlen gyorsasággal megtörtént a jogállamiság »visszavétele«. Súlyosan sérült a liberális demokrácia két legfontosabb alapja: a hatalmi ágak szétválasztása és az alapvető jogok garantálása.

- Mondana példákat az utóbbira?

– Arról sok szó esett, miként korlátozza a médiatörvény a sajtó- és véleményszabadságot. De a vallásszabadságot is durván megsértette az állam azzal, hogy több száz egyházat önkényesen felszámolt, egyesületté minősített vissza. Ráadásul az egyházak nem tudnak egyesületként működni, a bejegyzésüket sorra visszautasítják. A civilszervezetet közgyűlés irányítja, vallási közösségtől viszont nonszensz elvárni, hogy – mondjuk – az isteni tanokról közgyűlés határozzon. Másik példa: az alaptörvényből kimaradt a szociális biztonság garanciája. A létminimumhoz való alapjog megszűnt. Pontosabban a szociális támogatást sokszor kötelező közmunkához kötik. Miközben az állam kötelezettségei csökkentek, az állampolgároknak egyre több a kötelességük. Ebben , amelyben a jogok élvezetének feltétele a kötelezettségek teljesítése.

- Többször írt arról is, hogy az új köztársaságot csak a jogállam iránt elkötelezett elit kényszeríthetné ki.


– Meggyőződésem: a demokratikus liberalizmust azért lehetett olyan könnyen felszámolni, mert a szabadság és egyenlőség alapértékei nem igazán fontosak a társadalmi többségnek. Noha 1989-ben megszületett a jogállami alkotmány, az alkotmányos kultúra nem erősödött meg. Épp ezért az elitnek alapvető feladata lenne következetesen képviselni a demokratikus normákat, értelmezni, fontossá tenni őket a széles rétegek számára is. Ehhez viszont független, politikailag még nem korrumpálódott szellemi elit szükséges. Én tartok attól, hogy a növekvő demokráciadeficit sem tette becsesebbé a jogállami értékeket. A következő választásokon sem lenne népszerű az a párt, amelyik a romák és a szegények emberi jogaival kampányolna. A Fidesz-kormány legfeljebb abba bukhat bele, ha a gazdaságpolitikában nem tud sikereket elérni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Axxtro
2012. szeptember 19. 11:24
Halmai durván csúsztat és hazudik. Azt a magyarországi álbaloldal által terjesztett hazugságra próbál ráerősíteni, hogy a 2010 előtti "baloldali" kormányok "demokratikusak" és "liberálisok" lettek volna. Az előző ciklusokban ügyködő, országeladósító MSZP-SZDSZ majomparádé, sem liberális, sem baloldali, sem demokratikus nem volt. Csak a magát túlélt posztkommunista, rendszerváltást elakasztó nómenklatúra további túlélését szolgálta. A "demokratikus liberalizmust azért lehetett olyan könnyen felszámolni" mert korrupt, tehetségtelen, bolsevista senkiháziak próbálták magukat "demokratára" átcímkézni és közben eladósították, és elzálogosították az országot. Halmai világosan értelmezhető elvek mentén szándékosan hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!