„Nem célunk pártlapot csinálni a Népszabadságból”

2012. szeptember 21. 18:08

Azok a pénzügyi és szakmai befektetők, akik 2011 elején még ódzkodtak a befektetéstől, ma már kevésbé gyanakvóak. Könnyebb tárgyalni velük. Látni az alagút végét, sokan úgy gondolják: váltás lesz 2014-ben.

2012. szeptember 21. 18:08
Kránitz László
e-MaSa

Eddig az volt a szöveg, hogy nincs pénz még a huszonhét százaléknyi tulajdonrész finanszírozására sem. Most viszont egyszer csak hozzávásárolják a többi hetvenhármat is. Sőt immár az sem baj, hogy az új médiatörvény révén a Médiahatóság bármikor büntetheti a lapot. Honnan lett tőke? 

Eltelt másfél év, megváltozott a világ. Közelednek a választások, és azok a pénzügyi és szakmai befektetők, akik 2011 elején még ódzkodtak a befektetéstől, ma már kevésbé gyanakvóak. Könnyebb tárgyalni velük. Látni az alagút végét, sokan úgy gondolják: váltás lesz 2014-ben.

Lefordítom: akik korábban rettegtek a Fidesztől, ma hiszik, győzhet a baloldal 2014-ben. Úgy vélik, a kampányban elkel majd a lap segítsége, a remélt kurzusváltás után pedig lesz hirdetés, ami életben tarthatja a Népszabadságot. Ezért hajlandóak most a pénztárcájukba nyúlni. 

Nagyjából ez a helyzet. A lényeg: folyamatosan tárgyalunk.

A 2010-es kampányban állítólag épp Mesterházy Attila MSZP-elnök sokallt be a lapra, mert szerinte a Népszabadság nem volt elég lojális a párthoz. Mondják, az eladási szándék is jórészt ennek volt köszönhető. 

Erre a felvetésre nincs mit mondanom.

Pedig kéne. 

A huszonhét százalékunkkal nem tudtuk, és nem is akartuk befolyásolni a szerkesztőség munkáját. Nyilván írtak néha olyan cikket, ami egyik-másik pártvezetőnek nem tetszett, de ettől még a Népszabadság független és objektív politikai napilap, ráadásul a maga műfajában a legnépszerűbb. (...)

Ha teljes egészében az MSZP tulajdonában lévő alapítványé lesz a lap, mi a garancia a szerkesztőség legalábbis viszonylagos függetlenségére? 

Nem célunk pártlapot csinálni a Népszabadságból. Ez olyan folyamatot indítana be, ami az Alapítványnak nem érdeke se gazdaságilag, se politikailag.

A példányszám évek óta zuhan. 1995-ben 300 ezer, 2004-ben 163 ezer, 2009-ben 95 ezer, 2011-ben pedig 66 ezer volt. Kevés a hirdetés, az államiak koncentrálva, szűkül a piac, csökken a fogyasztás, az olvasók átszoknak a hírportálokra, ráadásul tetemes a Népszabadság adóssága. Hol itt a kiút? Mitől lenne ez gazdaságos? 

Mert egyre többen szeretnének más véleményt is hallani, mint a közszolgálati médiumok és a kormánypártok érdekköreibe tartozó sajtó hírei. Ráadásul a lapban azért van gazdasági potenciál, valamint szisztematikusan felépíthető. Mai napig a Népszabadság a legnagyobb példányszámú politikai napilap.

Ön tárgyal? 

Igen, de a végén az alapítvány kuratóriuma dönt.

Kik a lehetséges befektetők? 

Nem neveznék meg konkrét személyeket vagy cégeket, de több érdeklődő is jelentkezett. Van mozgás a piacon. 

Ugye nem a pár hete bejelentkezett simicskás Csintalan Sándorra gondol? 

Nem. Távolról sem… Ha Csintalan nevét hallom, nem tudom, sírjak-e vagy nevessek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. december 12. 21:44
"„Nem célunk pártlapot csinálni a Népszabadságból” Nem célunk, de attól még sikerülhet!
korona
2012. szeptember 25. 13:56
Az igazság az, hogy a zsidók zseniálisan tudnak újságot csinálni nekünk, gójoknak, de saját maguknak, csapnivalók a lapjaik. Washigton Post, New York Times stb. mind zseniálisak, és az általam említett belgrádi Politikát is bizonyos Ribnikar nevezetű szerb zsidó alapította. De nézzétek meg a Szombat vagy valamelyik internetes lapjukat! Hát, szánalmasak mind. Miért? Mert ők az újságban is pénzt látnak, ahogyan a Hollywood-i filmekben is. Még a tudományból is pénzt csinálnak: lásd evolúció. Maguk egy betűjét sem hiszik, de nekünk csodálatos cukrászdai tortaként tálalják fel. A pénz. Hát igen.
korona
2012. szeptember 25. 13:56
A zsidók által kitalált pártrendszert ki kell dobni az ablakon és helyette megreformált, modern rendi társadalmaknak kell ezeket a förmedvényeket felváltania. De erről inkább mindenki maga tájékozódjon, hogy ne kezdjek itt kiselőadást tartani arról, hogy mi a különbség a rendi társadalom és a pártrendszeri társadalom között. Van rá anyag bőven nyomtatva is, meg itt az interneten is. Hangsúlyozom: modern rendi társadalomra gondolok. Ez kiiktatná (egy időre) a levegőből előállított pénzek gyártását és a zsidók is többet foglalkozhatnának a kereskedelemmel, gyáriparral.
g1947
2012. szeptember 25. 13:56
Ezt el kell hinnünk a halott Teller Ede levelének publikálása után. "Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!