És ezt most így hogy?

2012. szeptember 08. 12:13

A KÖH megszüntetése után nehezen lesz kommunikálható, hogy a jelenleg hatalmon lévő elit – legalábbis ebben az ügyben – bármivel is hitelesebb, mint az előző (Hunvald, Verók és üzletfeleik).

2012. szeptember 08. 12:13
Péntek Orsolya
Magyar Hírlap

Bár találgatások, szivárogtatások, félinformációk vannak arról, hogy a jövőben kihez, mely intézményhez tartozik majd az örökségvédelem – a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az Ezernevű Magyar Minisztérium (Emmi) alá –, de mivel a megszüntetésről szóló döntést kormányzati forrásból senki sem kommentálta és magyarázta – ezúton is gratulálunk a kommunikációs vákuum újabb megnyilvánulásához, amit leginkább a gyávaság megnyilvánulásának tekintünk –, mi pusztán azt tekinthetjük hivatalos álláspontnak, hogy a KÖH megszűnik. Ezt ugyanis megerősítették.

Belemehetünk abba, hogy melyek voltak a döntés előjelei – a műemléki felügyelők áthelyezése, az építéshatósági jogkör elvétele –, abba, hogy kik terjesztették be anno a hivatalt ellehetetlenítő módosítást – a dicsőségtábla névsora: Borkai Zsolt győri, Habis László egri és Michl József tatai polgármester –, abba, hogy ez a három város véletlenül épp bővelkedik műemlékekben, ami nyilván nem praktikus építésügyi szempontból, belemehetünk végül abba, hogy mennyire szúrta az autópályaépítő-lobbi szemét az ecsetekkel pepecselő régészcsapat a tervezett lehajtó helyén, ez azonban mind csak találgatás.

Az egyetlen, makacs, bizonyítható tény a KÖH megszüntetése, és az, hogy semmiféle nyilvános kormányzati terv nem ismert arra nézvést, hogy a megszüntetés után mi lesz a műemlékvédelemmel és -felügyelettel, végül pedig racionális magyarázat sincs arra, hogy miért szüntetnek meg egy tizenegy éve jól működő, országosan ismert szakembereket foglalkoztató intézményt.

Ez pedig így, ahogy van: vállalhatatlan.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2012. szeptember 09. 10:44
Nem véletlenül, a ballib oldal, és a haszonélvezők ajvékolnak... Nem tudom, a Magyar Hírlap hogyan volt érdekelt a dologban? Vagy ez már a balra át-ot jelzi?
soelmo
2012. szeptember 09. 10:41
Az örökségvédelmi hivatal siratása, az általa felvett kenőpénzek nagyságával arányos. Bár az első Orbán-kormány idején alapították, éppen azért, hogy a beruházások előtti kötelező régészeti feltárásokban rejlő korrupciós lehetőséget kizárják, a hivatal a korrupciós kormányzati időkben hamarosan a kenőpénzek kizsarolására lett alkalmassá. Miként a területi régészeti felügyeletet visszaadták a megyei múzeumoknak, most az örökségvédelmi hivatal teendői a megyei kormányhivatalok kezébe kerülnek. Még nem tudni, hogyan lesz ebből is korrupciós lehetőség, de a régiek egy időre kiestek...
szintiboj
2012. szeptember 08. 22:45
Miket írkál mostanában a magyar hírlap, ez már az apokalipszis?
Samsa
2012. szeptember 08. 21:44
Mi a tököm van itt? Valaki adott két kijózanító pofont, mister ikarusznak? Gabi bátyám, csípi az unortodox kenőcs az ágyékát? Epekedve várom, B Zsolt, publicista értekezését az IMF-EU hitel szükségességéröl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!