Biszku és Csatáry

2012. szeptember 18. 19:19

Nyilvánvaló politikai szándék húzódik a Biszku Béla ellen indított eljárás mögött.

2012. szeptember 18. 19:19
Szántó T. Gábor
hvg.hu

„Nyilvánvaló politikai szándék húzódik a Biszku Béla ellen indított eljárás mögött: ne csak a nácikkal kollaboráló Magyarország kerüljön pellengérre a Csatáry Lászlóval kapcsolatos vizsgálattal, hanem a kommunista bűnök is. Igazságérzékkel rendelkező ember azonban nem vitathatja egyik erkölcsi alapját sem. Kérdés: a jog eszköze alkalmas-e a múlttal való szembenézés elősegítésére. (...)

Egyelőre nem tudni, mi lesz a vizsgálatok eredménye. Lehet, hogy az eljárás alá vont személyek nem is érik meg – ha lesznek – pereik végét. Lehet, hogy konkrét bizonyítékok, vagy hiányos jogalap következtében, nem is születhetnek példás ítéletek. De az eljárások s a vélhetően elinduló perek mégis jelentősek, mert a mai Magyarország erkölcsi viszonyát jelképezik a gyilkos totalitárius rendszerekhez.

Akkor is hasznos lehet, hogy törvényes módon lezajlanak e perek, ha néhány évtized múlva a hitlerizmus és a sztálinizmus puszta történelemlecke lesz a huszadik századi történelemkönyvekben. Talán azért is érdemes szembenéznünk még nekünk az elkövetőkkel, mert az oktatás, egyelőre, nem túl nagy eredménnyel próbálja a diákok fejébe tölteni a 20. századi történelem tapasztalatait.

Pedig a leckét, ha késve is, de meg kellene tanulni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2012. szeptember 19. 06:07
Biszkú Béla bácsi más mint Csatári. Biszku Béla bácsi a nép érdekében haladó baloldali szellemben irtotta a népet, mecsoda különbség.
ciseaux
2012. szeptember 18. 20:48
Senki ne felejtse el, a módszerváltáskor az SZDSZ alapító Sólyom László kaszálta el a volt kommunisták felelősségre vonását! Ő írta át a kádárista-alkotmányt is, annak a preambulumában meg az volt, hogy az első szabadonválasztott Parlament fog új alkotmányt írni...azt is elszabotáltatta! Persze most köp és ugat...Most a Biszku korára hivatkozna...
Csigorin
2012. szeptember 18. 19:50
csak azt felejted el, hogy Biszku miniszter volt, es kiemelt nyugdijbol el. Peter Gabor meg az AVH vezetoje haboritatlanul megvolt 93ig. Csatary, Zentai stb ugye kb annak felelne meg a masik oldalrol, ha egy most hetveneves egykori parasztfiut vegzalnanak agyon mert annakidejen mondjuk egy felevre a karhatalomhoz lett besorozva.
kjkj945
2012. szeptember 18. 19:50
Ügynöklistát (800 ezerrel)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!