Gyermekvállalás és nyugdíjrendszer

2012. október 08. 15:07

A járulékokat nem magunknak fizetjük, hanem az előttünk járó generáció eltartására.

2012. október 08. 15:07
Botos Katalin - Botos József
Pénzügyi Szemle Online

„Első tétel: a járulékokat nem magunknak fizetjük, hanem az előttünk járó generáció eltartására, akiknek tartozunk felnevelésünkért. A járulék-fizetés kettős természetű: egyéni jogot keletkeztet majd a saját nyugdíjra, de célja a mai időskorúak megélhetésének finanszírozása. Adósok vagyunk. Szüleink hozták létre azt a humán tőkét, amely a gazdaságot most működteti. (Jól, rosszul, nem biztos, hogy ők tehetnek róla) S egyben hitelezők: amikor gyermekeinket felneveljük, az ő humántőkéjük kialakulását előlegezzük meg.

Második tétel: Hatalmas változást jelentett a 20 század végétől kezdve, hogy a születésszabályozás lehetőségei a polgárok kezébe adták a döntést: állítanak-e maguk után utódot. Világossá kell tenni, hogy a gyermekvállalás - közérdek! S a köz megbecsüli azokat, akik vállalnak gyermeket...

Harmadik tétel: A jelen nyugdíjreform senkit nem kényszerít gyermekvállalásra. Csak azt szeretné elérni, hogy aki akar, merhessen vállalni gyermeket, ne legyen ez hátrány neki. Aki nem, az pedig számoljon a következményekkel- és tegyen félre magának idős napjaira.

Negyedik tétel: Nem a gyermekvállalás figyelembe vétele a nyugdíjban igazságtalan, hanem a jelenlegi helyzet, amelyben a gyermeket vállalók ma hátrányos helyzetben vannak a gyermeket nem vállalókkal szemben. Folyó kiadásaikban is, nyugdíj-reményeiket tekintve is. Ez akkor is igaz, ha az állam illetve rajta keresztül a társadalom is részt vesz a költségekben. 22 éves koráig két gyermeket felnevelő pár 11 évi jövedelmét költi a gyermeknevelésre. Egy gyerek esetén a ráfordítás csak 7.3 év. A gyermektelen teljes jövedelmét magára költi.

Ötödik tétel: Van, aki szeretne gyereket, de nincs neki. Méltányosság mindig van a világon! Aki a gyermekáldás érdekében sokat áldozott, az valamilyen módon ugyancsak figyelembe veendő lehet. De akár szándékos, akár nem, ha nincs utód, nincs járulékfizető. Viszont nincsen gyermek nevelésére kiadása sem az illetőnek. Így a megtakarított költséget befektetheti önkéntes nyugdíjbiztosítási konstrukciókba. Ezeket mindenképpen támogatnia kell az államnak. Sérült gyermek nevelése esetén a problémát a nyugdíjrendszeren kívül célszerű megoldani, de a társadalomnak mindenképpen segítenie kell az ilyen helyzetben lévő szülőket. Nem vagyunk a görög ókorban...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2012. október 09. 12:02
Botoséknak igazuk van abban, hogy a nyugdíjrendszerben a gyerekvállalást is figyelembe kell venni. Javaslatuk viszont csak hosszú távon - 30-40 év - hozhat eredményt. Ennyi időnk már nincs! Azonnal ható megoldásokra van szükség a demográfiai mutatók javítására. Minden eddigi próbálkozás kevés volt, csak lassítani tudta a romlást!
Peter8811
2012. október 09. 08:08
Az MSZMP óvógumiba fektette a járulékokat, az MSZP szintén, az MSZP-s óvógumi csak az MSZP hatalmát óvta meg a szemeket nem.
Peter8811
2012. október 09. 08:02
És az ővék hova lett elvitte, a nyúl, vagy Dózsa György kifosztotta a nyugdíjpénztárat, miután Panamában elvégezte a Bokros tovább képzőt?
nyugalmazott tanár
2012. október 09. 06:49
Mai napig annak az oly sokszor elátkozott Ratkó korszaknak köszönhetjük, hogy még működik a TB. Negyedszázadonként (nemzedékenként)megemelkedik az újszülöttek aránya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!