Itt vannak a regisztráció részletei – vagy mégsem?

2012. november 17. 17:23

Az eddigi kaotikus gyakorlatból kiindulva, a birtokunkba jutott szupertitkos előterjesztés alapján vázoljuk a majdani választási eljárási törvény főbb részleteit – a még mindig meglévő egy-két vitás pontot sem elhallgatva.

2012. november 17. 17:23
Ablonczy Bálint
Heti Válasz

„Kampánycsend
Kampánycsend nem lesz. Ha mégis, akkor csak politikai hirdetést nem szabad közzétenni, választási gyűléseket lehet majd tartani. Ám az ezekről beszámoló újságokat megbüntetik és eltiltják az ismételt jogsértéstől. Mivel azonban ez ellentétes az Intergalaktikus Szenátus határozataival, a kampánycsend ilyetén meghatározását mégsem rögzítik Alaptörvényben. Vagy mégis, de később az Alkotmánybíróság a döntést megsemmisítheti. (Kis kitérő: ki kéri a normakontrollt?) Megsemmisíthet az Alkotmánybíróság egy alkotmányos passzust? Igen, ha az az átmeneti rendelkezések között van. Nem, mert az átmeneti rendelkezések is az Alaptörvény részei. Jogdogmatikai csemegéket kedvelőknek: az alkotmányellenes alkotmánymódosítás vajon mi?

Ajánlások gyűjtése
Ez legalább egyértelmű: búcsú a sokat szidott kopogtatócéduláktól, négyszáz aláírás és máris jelölt az illető. Nem, négyszáz túl sok, valójában kétszáz aláírás kell majd. Kétszáz? De hát akkor minden idióta indulhat. Legyen ötszáz, végülis az egyéni körzetek a korábbiaknál kétszer nagyobbak. Minden felnőtt magyar állampolgár ajánlhat, kész-pász. Az is, aki nem regisztrált? Hogyne, a regisztráció jóval a jelöltajánlási időszak után zárul. Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget. Még csak az kéne, minek vezetjük be a regisztrációt, ha minden gatyás paraszt beledumálhat a jelöltállításba?

Választási regisztráció
Világos helyzet: aki szavazni akar, annak a választás előtt 112 (14?15?) nappal jeleznie kell. Bemegy a Hivatalba Rózsikához és kész. Vagy a jegyző megy ki a polgárhoz, ez még egyszerűbb. Nem, a jegyző csak a mozgáskorlátozottakhoz megy ki. És őket mi alapján szedik listába? És a döntés ellen hogyan lehet fellebbezni? Jogos, túl sok a kérdőjel, jegyző nem megy ki senkihez, marad a Hivatal. Az meg elég macerás, nem? De, akkor lehessen levélben regisztrálni mindenkinek. Ne lehessen, csak a külhoniaknak. Csak a külhoniaknak? Nem arról volt szó, hogy a lehető legegységesebb rendszer kell? Tényleg, de ez már régen, legalább két hónapja volt. Külhoniak levélben, itthoniak ügyfélkapun is regisztrálhatnak, minden meg van oldva. Ügyfélkapu: nem az az elbarmolt kormányzati rendszer, amelyhez a kért jelszót levélben hozza ki a postás? Tényleg, de azt most majd jól megjavítjuk.

És minden jó lesz, egészen a következő nagyfontosságú reformokig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. november 18. 15:19
Orbán lecserélhetné ötletembereit.
oskar
2012. november 18. 10:08
Nem értem, miért nem veszi észre a Fidesz, hogy ezzel a regisztrálósdival öngólt lő??????? Lusták az emberek nem pedig aktívak. A nemzeti konzultáció is érdektelenségbe fulladt. Még az egész nincs elfogadva. Gondolják már meg azt a regisztrációt!!!! Még az ellenzéknek sem adnának adut a kezébe.
balint60
2012. november 17. 22:45
1. Polgári demokráciában egy új választási törvény csak a következő ciklus választására vonatkozik. 2. Polgári demokráciában egy párt nem alkot választási törvényt. 3. Polgári demokráciában nincs regisztráció, amennyiben létezik általános lakcimnyilvántartás. 4. A jelenlegi rendszerben minden további eljárás nélkül választhatunk. Amennyiben ezt a megszerzett jogunkat csak további procedura révén gyakorolhatjuk, az a választási jog korlátozása. Ezek után mi értelme a jogállamiságot semmibe vevő regisztráció részszabályait cincni?
fiandre
2012. november 17. 22:19
Elvártam volna, hogy jogtudós vezetőink előbb kitalálják, majd azután terjesztik be, mint törvénytervezetet. Ez katasztrófa, és nem a regisztráció bevezetése miatt! A Dilettantizmus miatt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!