Nincsenek jelképeink

2012. november 13. 17:01

A szlovákiai magyar nemzetiségű embereknek nincsenek közös jelképei és nincs átfogó identitása sem.

2012. november 13. 17:01
Czímer Gábor
Közbeszéd

„A szlovákiai magyarságnak nincs fővárosa, és valószínűleg nem is lesz, hiszen a földrajzi feltételek ezt nem teszik lehetővé, az pedig szintén kétséges, hogy lesz-e valaha nemzetközileg sikeres focicsapat bármelyik labdarúgó egyesületünkből. Marad tehát a kérdés, hogy milyen szimbólumokat használjon a hazai magyarság?

A félreértések elkerülése végett fontosnak tartom tisztázni, hogy mindez nem a magyar nemzettől való »elszakadást« jelenti. Arról van ugyanis szó, hogy az »összmagyar” identitás mellett szükség van formálisan is megjelenő regionális identitásra/identitásokra. Ez egyébként teljesen magától értetődő, hiszen az emberek a természetes, szűkebb régiójukhoz (például ilyen a Bodrogköz, Csallóköz, Mátyusföld stb.) ezer szállal kötődnek, és úgy gondolom, természetesnek kell lennie annak is, hogy ez a kötődés egy felvállalt identitást (csallóközi, bodrogközi stb.) alkothasson. Mint ahogy ezt sok informális esetben láthatjuk is, hiszen a gömörieknek vagy a csallóközieknek van egy többé-kevésbé körülhatárolható identitása. Az említett természetes régiók kialakulása szoros összefüggésben van a néprajzi, földrajzi, nyelvjárástani egységekkel. Így az adott közösség jelképeivé is ezek a tényezők (nyelvjárás, egy-egy vár stb.) válnak. Az ilyen identitás tudatosságának (és formálissá válásának) jó példája, hogy a régió megnevezése megjelenik a kulturális intézmények, újságok nevében. Az igazi előrelépést az jelentené, ha a legformálisabb szintekig terjedően léteznének ezek a régiók. Így szűnhetne meg az a feszültség, amit a csalóközi ember érezhet, amikor Komárom városában a nyitrai adóhivatalban intézi ügyeit. Mindezek tudatában ezt a regionális identitásfogalmat nem szabad összemosni az egész országban élő magyar kisebbség identitástudatával.

A fentiekből következik a kérdés, hogy mit kezdjünk az »össz-szlovákiai« magyar identitással, van-e ilyen, vagy ha nincs, kell-e törekednünk arra, hogy ilyen identitást alkossunk? Úgy vélem, szükség van egy ilyen közösségteremtő erőre. A Szlovákiában élő magyarságot ugyanis inkább lehetne sorsközösségnek, mint régiónak, vagy egyszerűen csak közösségnek nevezni. Kelet és nyugat között hatalmasak a gazdasági, kulturális és történelmi különbségek. Nehéz megtalálni a közös nevezőt olyan régiók együttese között, amelyek sosem alkottak egy szorosabb egységet, hiszen nem a »természetes« gazdasági, földrajzi körülmények alakították ki, hanem politikai döntés után jött létre. Ez az oka a korábban említett állapotnak, mi szerint a szlovákiai magyar nemzetiségű embereknek nincsenek közös jelképei és nincs olyan átfogó identitása sem, amely sorsközösségből egy erős identitású közösséggé kovácsolná az országban a magyar embereket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. november 13. 22:31
A felvidéki magyarság identitásának jelképei az összmagyarság jelképeivel azonosak. Itt másra nincs szükség. A regionális szimbólumok ügye pedig nem tartozik ide.
oskar
2012. november 13. 20:51
Fico ma kijelentette, hogy szükségünk van egymásra. Én is úgy gondolom. Mi együtt éltünk több mint 1000 évig. Ma a szlovákoknak is van országuk. Szerintem segítsük egymást és fogjunk össze! Közép, Kelet Európának ezt kellene.
Akitlosz
2012. november 13. 20:00
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Coa_Hungary_Country_History_%2815th_century%29.svg
packó_
2012. november 13. 19:55
Csak reménykedem, hogy a schengeni rendszernek lesz olyan hatása, hogy Magyarország felé nyilik ki a felvidéki magyarság. Viszont, kedves Gábor, Hedvig testvérünket mindannyian magunknak érezzük. A kassai dómot, Márait. A gömöri templomokat. A csallóközi vízeket. A Vág völgyét. A pozsonyi várat, az óvárost. Nagy asszimilációs veszélyt jelent a "székely öntudat hiánya", de remélem, hogy az EU tényleg felénk nyit ki Benneteket és viszont, egymás felé. Nagyon köszönjük az írásodat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!