Victoria

2012. november 14. 07:20

Sukoró ügyében a bíróság olyan ítéletet hozott, ami a hazai jogtörténetben igazi sikersztori.

2012. november 14. 07:20
D. Horváth Gábor
MNO
„A Kúria tegnap a sukorói telekcsere miatt kirobbant vitát zárta le végérvényesen. Azt, hogy Joav Blum – és a mögötte álló, Ronald S. Lauder nevével fémjelzett izraeli befektetési csoport – hiába tenyerelt rá egy értékes állami területre úgy, hogy eközben a közvagyont súlyos kár érte. Az ítélet amellett, hogy egy utolsó nagyot rávert a kezükre, tökéletesen világossá tette a károkozás mértékét és az állam nevében mindenkor szerződők felelősségét.

Blum értéktelen pilisi és albertirsai, valamint az állam értékes Velencei-tó-parti telkének cseréjéről szóló szerződés semmisségét már mind az első-, mind a másodfokú bíróság kimondta. Először azért, mert Lauderék, illetve az állam oldaláról Gyurcsányék színlelt magatartással kötötték meg a szerződést az egyenlőtlen értékű ingatlanokra. Utána azért, mert megállapították: ennek a színlelt magatartásnak az volt a célja, hogy a felek az állami vagyonra kötelezően előírt versenyeztetési szabályokat megkerüljék. Az ügy itt véget is érhetett volna, ám Lauderék nem nyugodtak bele abba, hogy nincs igazuk. Felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a legmagasabb jogi fórum elé. A Kúria pedig a tények értékelésében még tovább ment, s ítéletében azt is megállapította, hogy a felek – Lauderék és a magyar állam – szándékosan sértették meg a törvényeket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2012. november 14. 13:49
Tehát akkor ma az a helyzet, hogy nincs kaszinóváros, tehát nincs adóbevétel és nincs foglalkoztatás, viszont az államnak vissza kell adnia 300 milliót Blumnak. Hol van itt a sikersztori? Hacsak az nem siker, hogy sikerült már megint az államnak hasba szúrnia saját magát és ezen keresztül a magyar gazdaságot. Hatalmas siker! Gratulálunk!
Soma
2012. november 14. 12:11
"Itt érdemes egy pillanatra megállni. Az SZDSZ-es politikus, aki a napokban újra felszínre került a neoliberális oldalon, szóval Kuncze Gábor miatt érdemes felidézni, hogy a szerződés megkötése idejében kik is vettek részt a tárgyalásokon, illetve kik képviselték a magyar államot, amely – mint tőle sokszor hallhattuk – rossz tulajdonos. Az izraeliekkel a Parlamentben tartott üzleti egyeztetésen részt vett Gyurcsány Ferenc kormányfő, a ma épp nemzetmentésre jelentkező Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter, illetve Tátrai Miklós, az állami vagyonkezelő vezérigazgatója. Utóbbi – Császy Zsolt volt értékesítési igazgatóval és Markó Andrea volt pénzügyminisztériumi államtitkárral együtt – büntetőügye épp most érett bírósági szakaszba. Felelősségük megállapítására nyilván hatással lesz a Kúria döntése." --- Gondolom, ezt már a Zuschlag fogja leülni!
kálmi
2012. november 14. 09:14
Párját ritkítja ez a bírósági ítélet. Szó szerint. Reméljük folytatódik végre az igazságszolgáltatás.
Zokni
2012. november 14. 08:07
Szerző itt is alkalmazza az innen nem messze lévő témában kárhoztatott jogát a (z akár hazugságot) szólás szabadságára. Nevezetesen, hogy olyan személyeket kever bele az ügybe, akiknek jog szerint a dologhoz semmi köze sincs, s a Bíróság nem is emlegette őket. Ezzel az erővel úgy is emlegethette volna a két felet, hogy "Orbánék", és Simicskáék".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!