Nem dönthet a politika a művészetről!

2012. november 30. 11:50

Bármely nemzeti intézmény vezetése a kultúrpolitika kompetenciájába tartozik. Most sem történt más: politikai döntés született. Interjú.

2012. november 30. 11:50
Gulyás Gábor
NOL

Kegyvesztett lett?

Amikor az akkori kulturális államtitkár, Szőcs Géza igazgatónak hívott, nem erre hivatkozott, hanem a debreceni Modemben végzett munkámra, az ottani szellemiségre. Nem jöttek szóba politikai szempontok. Én nem akartam jelentkezni a Műcsarnok ügyvezető igazgatói pályázatára, pedig sokan noszogattak, a jobb- és a baloldalról is. Abban a bohóckodásban pláne nem vettem volna részt, hogy rám írnak ki egy pályázatot. Egyébként 2006 óta, amióta a Műcsarnok nonprofit kft., a fenntartónak joga van vezetőt kineveznie. Előtte nem volt. Ezért az elődöm esetében beszélhetünk jogszerűtlenségről, hiszen Petrányi Zsolt kinevezésekor a ház még állami intézményként működött, ezért pályáztatással lett volna kötelező igazgatót választani. A szakmai bizottság 6:1 arányban Fabényi Júliát javasolta, Bozóki András miniszter mégis Petrányit jelölte ki. Persze nincs okom feltételezni, hogy nem szakmai indokok alapján. Ami biztos, hogy felém sem Szőcs Géza, sem L. Simon László államtitkárságáról nem érkezett semmilyen presszió.

A Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György által rendelt Makovecz-kiállítás az volt?

Nem kaptam ilyen rendelést. A tárlat ötlete az enyém. Idén tavasszal az MMA-elnök magánbeszélgetésre hívott. Kissé megdöbbentem, amikor megláttam, hogy ötven másik ember is ott ül a Kecske utcában, az akadémia tagjai. Azon az ülésen részletesen beszéltem a terveimről, ahogy arról is, hogy szívesen rendeznék egy Makovecz-kiállítást. Olyat, amelyik a nemzetközi hatásával együtt mutatja be az életművet, mert a magyar építész Olaszországtól Japánig számtalan ország architektúrájára volt komoly hatással. Olyan tárlatot szerettem volna, amelyet érdemes elvinni a világ legnagyobb művészeti központjaiba. (...)

Gondolkodott rajta, hol hibázhatott?

Nem olyan bonyolult ez a történet, hogy túl sokat kelljen rajta gondolkodni. Bármely nemzeti intézmény vezetése a kultúrpolitika kompetenciájába tartozik. Most sem történt más: politikai döntés született.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2012. november 30. 22:36
MINDIG a politika dönt MINDENRŐL. Akinek ez új, az iratkozzon be az ált. isk. első osztályába, mert akkor jobb, ha "tabula rasa"-ként elölről kezd mindent...
KannibálTatárÚr
2012. november 30. 14:23
"Nem dönthet a politika a művészetről!" Helyesbítés: Nem dönthetnek a művészek a politikáról!
bolá
2012. november 30. 13:13
"Nem dönthet a politika a művészetről!" 70 évig ti döntöttetek róla, most hogy végre ki lettetek akolbólítva, nem dönthet.
Secnir
2012. november 30. 12:57
itt a másik fél véleménye is: http://index.hu/video/2012/11/30/futyulok_erre_a_demokraciara/ az utód. gratulálok mindkettőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!